У спортивному заході взяли участь представники Національної поліції, Прикордонних військ, Збройних сил, пенітенціарної служби. 36 учасників із 28 команд упродовж трьох днів мірялися силами у подоланні 200-метрової смуги з перешкодами, затримували умовного порушника, виконували комплекс розшукових та вправ зі спеціальної підготовки службових собак.

– Служба кінологів напрочуд важлива, за значенням поступається лише оперативній роботі. Кінолог та собаки розкривають тяжкі та найбільш тяжкі злочини, серед яких вбивства. Крім того, собаки навчені знаходити зброю, вибухівку, наркотичні речовини. Без наших чотирилапих друзів ми б не змогли працювати.

Чемпіонат з багатоборства кінологів – це комплексний іспит, який виявився однаково важким і для кінологів, і для їх вихованців. Але саме комплексна фізична підготовка кінолога та розшукової собаки відіграє вирішальну роль у таких змаганнях. Останній день чемпіонату був досить бурхливим, адже за призові місця точилася справжня боротьба. Три команди-фаворити йшли «лапа в лапу», а розділяли їх всього лише декілька балів, – розповіла нашому виданню начальник відділу кінологічної діяльності та суддя чемпіонату Світлана Коломієць.

У результаті золоту медаль отримали поліцейський з Івано-Франківської області Тарас Кавацюк зі своєю вівчаркою Альмою. «Срібло» дісталось інспектору кінологічного центру Вінницької області Володимиру Власенку та його чотирилапій красуні Лінді, якій немає рівних під час затримання злочинців та пошуку вибухівки. Бронзова нагорода вирушила до Запорізької області. Ще один наш земляк – Олександр Стовпець – посів п’яте місце.

Додамо, що це вже не перша перемога німецької вівчарки Лінди та Володимира Власенка. У минулому році в Ужгороді вони брали участь у міжнародному чемпіонаті Нацполіції з багатоборства кінологів. Пан Володимир зі своєю улюбленицею отримав диплом третього ступеня. Зайняли вінничани серед 33 команд десяте міждержавне місце. Годують собаку Лінду кормами, кашами, проте найбільше вона полюбляє м’ясо. Тренується вона по кілька годин на день щонайменше двічі на тиждень – таким чином пес постійно перебуває «у формі» та не втомлюється під час виконання службових завдань.

Віталіна Володимирова