Нагадуємо, що Осип Твердовський — герой визвольних змагань 1918-1920 років, доля якого тісно пов’язана з Вінниччиною, помер у Люксембурзі. Волонтери звернулись з проханням допомогти врятувати його могилу до наших земляків.

– У березні 2018 року представниця «Героїки» Олена Подобєд-Франківська, за допомогою мерії м. Еш-сюр-Альзетт та люксембурзьких архівістів, розшукала могилу Твердовського. Сотник був похований на міському кладовищі Святого Йозефа. Місце поховання оплачено українкою зі США до 2032 р. В одній могилі з Осипом Твердовським похований Олекса Чуб (1897 – 1984), ймовірно, сотник Армії УНР. Однак адміністрація цвинтаря Святого Йозефа повідомила, що пам’ятник на могилі знаходиться в аварійному стані і потребує невідкладного ремонту, — повідомляє «Героїка» на своїй сторінці у «Фейсбук». — На допомогу прийшла пані Наталя Павлик з організації «Українка» ASBL. Це досить відома та діяльна організація українців Люксембурга. Стараннями організації був знайдений підрядник, який уклав досить помірний як для Люксембурга кошторис. Частину робіт було виконано Наталею Павлик та її друзями-українцями, що зменшило кошторис робіт до 200 євро. «Героїка» знайшла жертводавців, які покрили усі необхідні видатки.

Висловлюємо подяку за внесені пожертви пану Наконечному (Бельгія) – 20 євро, панству Ігорю та Оксані з Антверпена (Бельгія) – 40 євро, Любомиру Шереметі – 1000 грн., Наталії Кияк – 1000 грн., Святоіванівському гетьманському мазепинському полку – 3000 грн.

Дякуємо всім тим, хто відчуває свій обов’язок доглядати за могилами українських воїнів!