– Ми придбали двісті птахів у Іллінецькому держлісгоспі. Це молоді птахи віком три місяці, проте вже статевозрілі. Порівну самців та самок. 1 серпня разом із екологами, активістами, мисливцями урочисто випустили їх по наших угіддях в усьому районі — неподалік сіл Семенок, Райгорода, Нижньої Кропивної, Гуньки, Сокільця та інших. Найбільше — біля Сокільця та Чукова: по сорок птахів. Там найзручніші місця для фазана — кущі, річка, струмки. Серце раділо, коли молоді фазани впевнено сідали на дерева. Птахи відчули рідну стихію, — розповів голова Немирівської районної організації Товариства мисливців та рибалок Євген Панасюк. — Ці заходи ми проводимо вже другий рік. І птахи, яких ми випустили рік тому, добре почувають себе. Бачили виводки, де чотири-п’ять пташенят. А коли ми їздили випускати молодь 1 серпня, то в районі Сокільця підняли двох дорослих самців. Один ще так кричав незадоволено, коли злітав — мовляв, чого турбуєте! Оберігаємо птахів від бродячих собак, котів, лисиць, ворон. Дай Боже, буде у нас вдосталь фазана. Нині його десь триста голів.

За словами Євгена Панасюка, полювання на царського птаха поки що суворо заборонене.

– Мінімум на п’ять років — поки фазани остаточно не обживуться в районі. Покарання за це суттєве — штраф мінімум дві тисячі гривень, виключення з лав мисливців району та пожиттєвий «вовчий квиток» до будь-яких мисливських колективів. Фактів браконьєрства, на щастя, поки не зареєстровано. Звісно, ми тримаємо ситуацію на контролі.

За інформацією обласної організації УТМР, у цьому році близько ста фазанів випустили в угіддях Калинівщини, двісті планує Вінницька міськрайонна організація УТМР та 150 — Тиврівська. Тож мисливці та любителі природи сподіваються, що фазан невдовзі буде звичним птахом на Вінниччині.