На нараду були запрошені члени регіональної робочої групи з підготовки та припинення аналогового телемовлення, а також голови райдержадміністрацій тих районів, які сьогодні мають проблеми з покриттям.

У своєму виступі Олександр Крученюк наголосив на тому, що перехід до цифрового мовлення – це вимога часу.«Сьогодні виникла нагальна потреба перейти на цифрове наземне мовлення. Зволікати ми не маємо права,але в цьому процесі є певні труднощі. – відзначив посадовець, – Є дві основні проблеми: технічні умови, тобто відсутність 100% цифрового покриття області, та питання обізнаності населення про умови переходу на цифру, в тому числі й необхідність придбання тюнерів». Також за словами заступника голови облдержадміністрації, особливо важливим є контроль ситуації, роз’яснення та раціональні дії в тих районах, які мають максимальну площу без покриття цифровим сигналом.

Такими районами, відповідно до інформації представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Вінницькій області Вадима Мазурика, є Крижопільський, Ямпільський, Піщанський, Козятинський, Тульчинський, Іллінецький, Чернівецький, і, особливо проблемний в плані покриття, – прикордонний Могилів-Подільський район.

За словами Вадима Мазурика, навіть на території впевненого прийому цифрового сигналу трапляються зони, де прийом дуже слабкий або відсутній. Це часто пов’язано із рельєфом місцевості. Іноді таку проблему можна вирішити, переорієнтувавши антену, проте обов’язковим елементом для прийому цифрового сигналу є спеціальний тюнер.

На нараді присутні заслухали керівників райдержадміністрацій з вищезазначених районів, які виступили з пропозиціями. Після завершення наради Олександр Крученюк дав відповідні доручення представникам структурних підрозділів щодо здійснення заходів для безпроблемного переходу Вінниччини на цифрове мовлення.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2018 року на території Вінницької області, як і в цілому по країні, буде відключено аналогове мовлення, на заміну якому прийде цифрове ефірне наземне мовлення. Наразі покриття цифрової ефірної мережі у Вінницькій області становить 67%. І це кращий показник, ніж у деяких сусідніх регіонах, зокрема, у Хмельницькій області цей показник становить менше 50%.

Підставою для переходу на цифрове мовлення з 1 вересня є Постанова Кабінету Міністрів України №509 від 13.06.2018 року «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України».