Те, що довелось пережити родині Микитюк із села Степанівки Теплицького району, вражає до сліз. Кілька тижнів тому вони поховали свого 8-річного синочка Дениса. Найстрашніше те, що через бюрократичну тяганину батьки не змогли продовжити життя своїй дитині.

– Дениско був дуже бажаною дитиною. Батьки нарадуватись не могли, коли дізнались, що народиться хлопчик. Та з’явився на світ він із важкою недугою. Втім, правильний діагноз лікарі змогли лише встановити у два роки, — розповідають земляки хлопчика. — Денискові діагностували муковісцидоз. Це важке вроджене захворювання, яке викликає патологію дихальних органів і травної системи. На жаль, медицина безсила в повному лікуванні муковісцидозу. Хтось із цим діагнозом може прожити кілька років, хтось до 18, 30 та навіть 40. Родина Дениса усе це розуміла і боролась за життя свого синочка.

Хлопчик був єдиним у Теплицькому районі із такою хворобою. Районна рада затвердила цільову програму у бюджеті, де були передбачені кошти на лікування Дениса Микитюка. Родина отримувала антибіотик азітроміцин та креон.

Звісно, це було мізером у порівнянні із тим, що родина Микитюк витрачала на порятунок дитини. Вони продавали все, що могли. Тато постійно був на заробітках. Допомагали родичі, друзі, знайомі та волонтери. Батьки Дениса чіплялись за кожну соломинку, стукали до всіх депутатських кабінетів… А ще підтримували зв’язок із такими ж родинами, яких на Вінниччині близько двадцяти. Два останніх місяці хлопчика лікували за зібрані спільно кошти. А тим часом у районі наголошували, що вони виділили фінансову допомогу. Натомість стан дитини лише погіршувався. Його поклали до обласної лікарні, мама із татом просили у чиновників допомоги. Але їх лише годували обіцянками, мовляв, треба почекати. Кошти мали прийти 23 липня, проте серце дитини зупинилось 20… Останні дні свого життя Дениско горнувся до батьків і запитував: «Я не помру?» За лічені дні їм вдалось по копійчині зібрати 10 тисяч гривень, позвозити всі ліки, але організм уже не міг боротися… Це дуже страшно, коли дивишся, як страждає твоє дитя і не можеш допомогти. Так, у хлопчика була страшна та невиліковна хвороба, рідні це розуміли. Але така халатність та бюрократія забрала життя Дениска раніше від батьків. Як після такого їм вірити комусь?

У Теплицькому центрі первинної допомоги  розповіли журналістам, що кошти на лікування Дениса Микитюка були і їх готові були перерахувати, як тільки надійдуть в аптеку. Там додали, що дана аптечна мережа має заклади у багатьох районах області і з медичними закладами  працює згідно з укладеними угодами щодо забезпечення ліками місцевих цільових програм. Але через борги не було як закупити нову партію ліків. Після останнього візиту батька їм вдалось переконати власницю аптеки доставити ліки без попередньої проплати. Але було вже запізно.

Матір хлопчика, у свою чергу, додає:

– Теплицький район  на сесії виділив адресні кошти на нашу дитину. Втім, де вони були весь цей час від 15 травня – я не знаю та не розумію. Вважаю, що вся вина лежить тільки на головному лікарю. Я хотіла би, щоб такої біди більше не сталось із іншими дітьми. І ці кошти, які виділили нам, були направлені на іншу хвору дитину, а не застрягли у чиїхось кишенях!

Віталіна Володимирова