Саме тому фахівці вперше за останні п’ять років оголосили всеукраїнську перевірку точок продажу вуличної їжі. Дійшла вона і до Вінниці. Почали із ринків «Урожай», «Пасаж» та автовокзалу «Західний», де найбільше скупчення людей. Чотирьох власників вже притягнули до адміністративної відповідальності. Якщо вони не виправлять недоліки, то їм заборонять продавати отруйний фаст-фуд. Були й такі, хто, побачивши «державних ревізорів», відразу опускав залізні ролети або ж ставив таблички «Зачинено».

– Після перевірки нами було виявлено чимало порушень вимог чинного законодавства, що свідчить про серйозну загрозу здоров’ю та життю людей, які споживають реалізовану даними закладами продукцію. У всіх точках продажу не було жодних погоджених документів щодо асортименту продукції у Держпродспоживслужбі. У працівників відсутні медичні книжки. У приміщеннях антисанітарія. Підлога, стіни та стеля брудні та жирні. Поверхні обладнання, що контактують з харчовими продуктами, утримуються у пошкодженому та забрудненому стані. Жоден заклад не забезпечений маркованим інвентарем для прибирання та дезінфекційними засобами, — повідомили подробиці в управлінні Держпродспоживслужби у Вінницькій області. — З перевірених лише у двох кіосках були вода та каналізація. Саме тому, якщо недоліки не будуть усунені, направимо листи до директорів ринків та автовокзалів, аби вони розірвали угоди оренди.

Чимало питань у вінницьких фахівців було і до самих продуктів, із яких готують хот-доги та шаурму. Без холодильного обладнання реалізовувались соуси власного виробництва, майонез, твердий сир, кетчуп. І це при температурі +30 С. Саме тому перевіряючі зняли з продажу 10 літрів соусу, який виготовлений із яєць та олії. Підприємець мав його утилізувати і нам направити відповідного листа. Також фахівці заборонили до продажу 10 кілограмів готової продукції — лаваш, відбивні та шашлик. Знайшли в одній із точок замариноване в оцеті м’ясо, на яке не було документів. Воно було протухлим. Його зняли із продажу, адже ними могли отруїтись люди. При зберіганні працівники кіосків не дотримувались товарного сусідства, сира та готова продукція зберігались разом. Поряд з продуктами лежало брудне ганчір’я та інвентар для прибирання.

Самі ж продавці вуличної їжі відмовлялися говорити на диктофон, інші розповідали, що в них слідкують за гігієною і свіжістю їжі. Кажуть, випадок у Києві ніяк не вплинув на кількість покупців у Вінниці. Самі ж працівники Держпродспоживслужби обіцяють, що й надалі будуть моніторити вищевказані заклади. Втім, додають: багато залежить і від самого споживача: якщо заклад з першого погляду не викликає довіри, краще нічого й не купувати. Якщо є сумніви щодо надійності продуктів – маєте повне право подивитися документи у працівників…

Віталіна Володимирова