Липовецькі волонтери та захисники України хочуть облаштувати на ставку за містом зону відпочинку. Не лише для фронтовиків, а й для усіх бажаючих. У свою чергу, їхні опоненти заявляють — під цим приводом просто хочуть «віджати» водойму в орендаря. У складній ситуації нині розбирається обласна влада.

– Наша спілка шукає водойму, аби облаштувати зону відпочинку. Мешканці Липовецького мікрорайону Кам’янки та сусіднього із нами села Гордіївки розповіли про став між Липовцем та селом, який був би ідеальним місцем під наш проект. Ми дізнались, що загалом площа ставу більше двадцяти гектарів, — каже голова відокремленого підрозділу Всеукраїнської спілки учасників АТО «Побратими України» Липовеччини Віктор Добровольський. — Але частину ставу в селі Гордіївці орендував підприємець Григорій Тригуб. Дивним чином, за документами він наче порізав водойму на шматки — собі оформив більше 6,6 гектара у межах свого села! А решта водойми наче «безхозні»? Це як? Як різати торт, кому більше? Але це рішення погодили йому виконавчі органи влади ще років зо 15 тому! Тоді як «ділити» водні об’єкти, якщо там немає гідроспоруд і т.д., категорично забороняється! Тому де-факто цей став насправді є власністю громади міста Липовця…

Але ж цей орендар ще й не дає людям купатись, ловити рибу, напувати худобу. Ще він сплачує за оренду 6,6 га до Трощанської сільської ради, до складу якої входить Гордіївка, сміхотворну суму — від трьох до чотирьох тисяч гривень у рік! Чому громада міста Липовець не отримує ані копійки десятки років, тоді як хтось вільно експлуатує її ресурси? Ця ситуація — кричуще порушення закону. Ми звернулись з цього приводу до рай- та облдержадміністрації, районної рад, поліції, прокуратури, екології. Скрізь отримали відписки, мовляв, все законно…

– Я виріс біля цього ставу… Пам’ятаю, як звідти ніхто не вертався без улову. А нині тут й карасика спробуй злови. Усю рибу вибили! Зараз орендар закидає дно гіллям, а місця, де зручно купатись, — уламками молодих грушок із колючками, які боляче можуть поранити людей… Колись був знак – межа села та території міста Липовця. Він самовільно зніс цей геодезичний знак, – обурюється місцевий мешканець Анатолій Блонський. – Сільські люди чи бояться, чи не хочуть мати із ним справу. Так, приїжджали перевіряючі, екологи щось дивились. Але лише ті місця, де все гаразд! Так і написали акт перевірки! Не бачили ані захаращене дно, ані гори сміття, ані гілля?

– Ми ще у листопаді минулого року звертались до керівника обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Миколи Ткачука із проханням допомогти нам взяти в оренду цю водойму під рекреаційну зону. Але відповідь була негативна, мовляв, став у оренді. Чиновники нам збрехали! Бо влітку дізнались, що цей самий орендар вже більш ніж півроку поновлює та погоджує усі документи! Мабуть, за підказкою чиновників, аби не дати водойму в оренду нам! Знову оформив договір оренди лише на ці шість гектарів. За решту території тиша, — каже Віктор Добровольський. — То риба плаває до «кордону» між Липовцем та Гордіївкою? За усіма документами та поясненнями чиновників виходить саме так! Люди нас підтримують, проводили у селі громадські слухання, прийшла група «підтримки» орендаря. Нормальної розмови із громадою не вийшло. Мені та хлопцям погрожують: «успокойся і не лізь!» СМС-ки пишуть. А поліції дали команду розібратись, хто посмів писати до генерала! Це замість того, щоб принципово розслідувати неподобство зі ставом! Дільничні у селі допитували людей. І наших хлопців! Намагались залякувати їх, аби «не рипались». Кого вони вирішили залякати? Фронтовиків, які в окопах бачили пекло на землі? Пустили чутки, наче ми хочемо «віджати» став! То зробити зону відпочинку для хлопців, їхніх родин, усіх бажаючих провести час на природі там із дітьми — це «віджати» водойму?

Начальник Липовецького відділення поліції Павло Дармограй спростовує звинувачення:

– Є офіційно зареєстрована заява громадської організації про ситуацію зі ставом та можливі порушення закону. За нею триває перевірка. Жодних незаконних дій працівники поліції не чинили і не чинитимуть!

Орендар Григорій Тригуб запевняє у своїй правоті:

– Я з 1997 року орендую став у Гордіївці. У сільської ради та людей до мене немає жодних претензій. Жодних порушень не виявили й перевірки. Я стабільно сплачую за оренду водойми кошти до сільського бюджету, усі податки… А стосовно суми — то це рішення сільської ради. Скажуть платити більше — платитиму. Я дозволяю людям рибалити на цьому ставку. Хоча є браконьєри! Усі ці звинувачення — вигадка. Це все робиться задля того, аби відібрати у мене водойму!

Голова сільради Трощі, до складу якої входить Гордіївка, Анатолій Куземко теж каже, що претензій до орендаря немає. В свою чергу, в обласному департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів пояснили, що питання із цією водоймою досі перебуває на контролі. За ним обов’язково мають прийняти рішення та пообіцяли обов’язково прокоментувати свою позицію вже після остаточного розгляду.

Редакція готова вислухати інші точки зору на цю ситуацію.

Фото Олексія БОЙКА