Зокрема категорично не погоджується громада Кидрасівки Бершадського району із проектом перетворення місцевої загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів у школу І ступеня, тобто, для початкових 1-4 класів.

– З проханням зберегти нашу школу ми звертались до Бершадської РДА, до райради, до відділу освіти. Але єдине, що нам пропонують — возити дітей за 14 км у с. Лісниче. Дорога вкрай небезпечна, є крутий підйом, урвище, у негоду можливе обледеніння, зсуви дорожнього покриття. Жоден із посадовців не бере на себе персональної відповідальності за безпеку школярів! — із обуренням розповіла кидрасівчанка Світлана Хмарук. — А як дітям щоранку прокидатись о 6-й, одягатись, снідати і йти до автобуса? Скільки сліз буде пролито? Щоденно учні середніх класів змушені будуть чекати, доки закінчаться уроки у старшокласників. При такому режимі очевидна шкода для здоров’я дітей!

Пані Світлана наголосила, що Кидрасівська школа розрахована на 320 учнів і знаходиться у доброму стані. Замінені вікна та двері, навколо будівлі облаштоване цементне покриття, функціонують всі кабінети, їдальня, є кошторис на ремонт спортзали. Сільська і районна ради, фермери, депутати постійно допомагають навчальному закладу і надалі готові це робити.

– У нашій школі навчається 30 учнів. Серед них є діти із багатодітних, малозабезпечених сімей, діти під опікою, а ще є дитина-інвалід, яка потребує особливого догляду. Економічну складову можна вирішити, наприклад, об’єднати школу і дитсадок, зекономити зарплату. Із протоколів засідань Бершадської райради видно, що місцевий бюджет перевиконаний, так що наша школа не обтяжить район. Така ж ситуація склалась і в Березівській школі, яку теж збираються «оптимізувати-реорганізувати», — пояснила Світлана Хмарук.

17 серпня перед початком сесії Бершадської райради активісти організували акцію протесту з вимогою не реорганізовувати школи у Кидрасівці і Березівці. Сесія райради зняла це питання з розгляду.

Стривожені і батьки 127-ми школярів із села Кожухова Літинського району.

– Наша школа закрита, запечатана, доступу немає нікому. Кажуть, що не вирішені питання з протипожежної безпеки. Є відповідне рішення суду, але, як нам повідомили, у бюджеті немає коштів на технічне переоснащення будівлі. Втім, ми підозрюємо, що школу у Кожухові взагалі хочуть закрити, — з болем поділилась пані Галина, жителька Кожухова. — Де в такому випадку буде місце учням, вчителям, батькам? Невідомо! Ми прагнемо зберегти школу, будемо наполягати на зустрічі з головою Літинської РДА, з райуправлінням освіти. Влада повинна рахуватись з думкою громади!

Скільки ж сільських шкіл на Вінниччині змушені будуть пройти крізь жорна змін? На це питання відповіла Олена Чорна, заступник директора департаменту освіти і науки Вінницької ОДА:

– У Кидрасівській школі 28 учнів, 17 техпрацівників, повний тільки один 3-й клас, решта дітей на індивідуальному навчанні. На школу виділяється 1,7 млн/рік, а на зарплату йде 1,6 млн. У 9 класі 19 навчальних предметів читають 5 вчителів. Хіба може бути якісною така освіта? Вартість навчання однієї дитини більше 60 тис. грн./рік. Тоді як у комплектних школах ця цифра вшестеро менша, до 10 тис. грн./рік. У Березівській школі така ж картина — 29 учнів, вартість навчання одного учня 59 тис. грн./рік. Бершадська райрада сама вирішила ці школи реорганізувати. А у Кожухові школа обов’язково працюватиме — як тільки там облаштують пожежну сигналізацію та ін. Літинська РДА і райрада вже знайшли частину грошей для цього.

– Скільки всього сільських шкіл на Вінниччині будуть реорганізовані у цьому році?

– Точну цифру ми будемо знати лише на початку вересня. Ми входимо у трійку областей України, які мають найбільший відсоток сільських шкіл. Конкретно на Вінниччині їх 70%. Згідно із законодавством, якщо у школі до 25 дітей — її повинна утримувати громада, держава на такий міні-навчальний заклад грошей не дає.