За словами Генпрокурора Юрія Луценка, у схемі брала участь столична клініка репродуктивної медицини, клієнтами якої були понад тисяча жінок, переважно з прифронтової зони і Центральної України. За дітьми в клініку приїжджали громадяни Італії, Польщі, Румунії. Після того, як вони вивозили дітей до себе на батьківщину, там спалахували скандали — документи викликали підозру. Тепер деякі діти взагалі можуть залишитися без батьків, якщо біологічне споріднення не буде доведене.

А історію італійського подружжя, котре приїхало до України за малюком, розписала газета La Repubblica: «Ця пара середнього віку, «нормальні і заможні люди», як їх описує один з адвокатів, зважилася на поїздку в грудні 2010 року. Подружжя пов’язувало свої надії з BioTexCom — клінікою репродуктивної медицини в Києві. Лікарі надали сурогатну матір, яка буде запліднена спермою майбутнього батька», — йдеться в статті. Через два місяці парі повідомили, що сурогатна мати завагітніла і чекає на близнюків. Пара знову прилетіла до Києва, познайомилася з жінкою і передала гроші. Клініка отримала 32 тисячі євро, сурогатна мама — 6 тисяч євро. Пологи призначили на листопад. Однак вони чомусь відбулися раніше на місяць, у Вінницькому пологовому будинку №2, один з близнюків під час пологів помер, другого у важкому стані виходжували в дитячій обласній лікарні. 10 вересня 2011 року було нотаріально засвідчено підпис на заяві щодо запису батьками народжених дітей громадян Італії.

Але коли італійці спробували в своєму містечку зареєструвати малюка, місцевий чиновник обурився і заявив, що не бачив, щоб мама ходила вагітною. Почалися судові розгляди. Документи визнали недійсними, піврічного малюка передали в дитячий будинок, а пізніше з’ясувалося, що ДНК дитини не співпало з ДНК батька. Тому виникає цілком логічне питання: чиї то були ембріони і кому виношувала дітей вінничанка?

– Ми маємо випадок конкретний, де правоохоронна система Італії довела відсутність зв’язку ДНК італійського подружжя з українським немовлям, — сказав Юрій Луценко. — … Насправді цього одного випадку достатньо для притягнення до кримінальної відповідальності…

І тепер у Вінниці, звідки родом сурогатна мама, вилучатимуть документи, котрі стосуються народження цього хлопчика, котрому вже сім років. Дитину у італійців забрали, суд в Римі виніс вирок подружжю, і розслідування перейшло на територію України, у Печерський суд Києва.

Залишається тільки додати, що вже через рік, у 2012 році, на Вінниччині спалахнув ще один скандал: сурогатна мама відмовилася віддавати італійському подружжю хлопчиків-близнюків. Забирати їх і віддавати біологічним батькам довелося вже через суд. До слова, на Вінниччині чи не найбільше сурогатних мам — 78. Найбільше у Києві — 146. Щороку в Україні від сурогатних матерів народжується щонайменше півтисячі малюків, за оцінками фахівців цієї галузі. Втім, офіційної статистики немає.

Чимало людей не бачать нічого поганого у сурогатному материнстві і скандал, котрий спалахнув навколо столичної клініки, вважають штучно роздутим і спрямованим на те, щоб «вбити бізнес». Тим часом більшість європейських країн сьогодні відмовляються від репродуктивної технології, і насправді сурогатне материнство дозволене лише в Україні, Росії, Білорусі та деяких штатах США.

Соломія КАЛЮЖКО