Газове питання сьогодні ― ключове. До 1 вересня уряд повинен визначитися, що робити з тарифами на газ. Часу лишилося обмаль. Міністерство енергетики та вугільної промисловості пропонує Кабінету міністрів змінити норми споживання природного газу для населення, що не має лічильників. У проекті постанови Міненерговугілля пропонує:

1. Для тих, у кого є газова плита і централізоване гаряче водопостачання, встановити норму споживання: з квітня по вересень (включно) – 5,8 куб. м в місяць на одну людину (міс/люд) і жовтень-березень – 8,8 кубів міс/люд.

2. У разі відсутності гарячого водопостачання та газового водонагрівача: з квітня по вересень – 8,3 кубів міс/люд і жовтень-березень – 13,7 кубів міс/люд.

3. При наявності газової плити і водонагрівача: з квітня по вересень – 20 кубів міс/люд і жовтень-березень – 25 кубів міс/люд.

Пропонується, що на час відсутності централізованого гарячого водопостачання норма споживання природного газу на плиту газову встановлюється: квітень-вересень – 9,3 кубів міс/люд і жовтень-березень – 14,2 кубів міс/люд.

У пояснювальній записці зазначено, що 75% домогосподарств в Україні оснащені лічильниками газу, а у 25% їх немає. Крім того, заплановано, що ДК “Укргазввидобування” забезпечуватиме власним газом потреби населення і комунальних підприємств до 1 квітня 2021 року.

– Ніяких змін у оплаті за газ поки що немає! – запевнили у прес-центрі ПАТ “Вінницягаз”. – Пропозиції по нових нормах споживання газу, подані на розгляд Кабміну, не затверджені. У Вінницькій області 96% домогосподарств забезпечені лічильниками газу, причому робота по їхньому встановленню продовжується.

6 вересня місія Міжнародного валютного фонду прибуде у Київ для узгодження умов виділення Україні наступного траншу майже $2 млрд. Згідно попередніх вимог МВФ зростання тарифів на газ має скласти від 30% до 60%. Звичайно, економісти відразу спрогнозували, по-перше, збільшення кількості субсидіантів, а по-друге, ріст боргів населення за ЖКП.

Майбутній стрибок цін додав масла у вогонь народного незадоволення.

– Три шкури деруть з нас за цей газ! – обурювався вінничанин Петро Дмитрович. – Незрозуміло, чого підвищують тарифи для населення, адже побутовий газ добувається на території України і поставляється державними підприємствами. Хай для Пінчука чи для Ахметова підвищують, а не для простих людей! Страшно подумати, що буде далі, якщо з вересня імпортний газ подорожчає! Хай спочатку порахують “мані на кармані” в українців. Наші мізерні зарплати і пенсії таких цін не витримають!