Планувалося на території Донецької та Луганської областей обладнати 232 взводних опорних пункти. Організацією будівництва займалися департаменти капбудівництва обласних держадміністрацій. Вони ж шукали підрядника і субпідрядника. Технічний нагляд за проведенням будівництва здійснювався самими ж адміністраціями. Але при цьому від військових частин призначалися відповідальні, які перевіряли відповідність саме з військової позиції. Узгоджували прийом начальники секторів у зоні АТО. Будівництвом опорних пунктів займались і жителі Вінниччини, про що ми неодноразово писали. Були інциденти, коли людям не до кінця виплачували заробітну плату за роботу.

Втім, у 2017 році на баланс квартирно-експлутаційного відділу Луганщини прийняли лише 24 інженерних споруди, бо інші виявились так і не добудованими або такими, що не відповідають нормам. Як повідомили нам достовірні джерела, залізобетонні конструкції були замінені на дерев’яні, відсутні окремі елементи металевих конструкцій, браковані дренажні системи, через що підтопило частину споруд…

Саме тому Головною військовою прокуратурою області було розпочате кримінальне провадження за фактами замах на злочин, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, зловживання владою або службовим становищем, недбале ставлення до військової служби.

Та найцікавіше те, що у цій резонансній справі фігурує і Вінницька ОДА, зокрема один із її департаментів. Її підозрюють у розтраті коштів. Про це нам стало відомо із ухвали Краматорського міського суду про тимчасовий доступ до речей і документів.

– Згідно із висновком судової будівельно-технічної експертизи збудовані Вінницькою ОДА взводні опорні пункти не відповідають розробленим та затвердженим робочим проектам та технічним рішенням, унаслідок чого державі завдано збитків на загальну суму 2 086 037,73 грн.

Аби дізнатись більше подробиць, ми звернулись до військової прокуратури Вінницької області, але там повідомили, що розслідуванням даної справи не займаються. До Вінницької ОДА ми вже відправили інформаційний запит і чекаємо їхньої версії даної ситуації…

Валентина Лісова