Така новина викликала неабиякий резонанс серед громади. Одні кажуть, що до Калинівки не підуть, бо бюджетом буде розпоряджатись голова ОТГ. Інші згодні на приєднання, аби хоч щось у селі зробили. Чимало й таких, що переживають, аби децентралізація не стала для них примусовою.

– 20 серпня на сесію Корделівської сільради завітав очільник Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк. Він запропонував з ними об’єднатись. Більшість депутатів і сільський голова схвально поставились до пропозиції. Втім, ми проти. Маючи два потужних заводи, заправки, сотню приватних підприємців — і стати придатком до Калинівки? Це безглуздо! Чому ми повинні зі свого бюджету віддавати кошти на інші села? – обурювались на «гарячій лінії» газети мешканці села. – Корделівка має бути центром територіальної громади і приєднати до себе навколишні малі села. Маємо чудовий приклад Іванівської ОТГ, де новообраний сільський голова Михайло Кулик за 10 місяців роботи показав значні результати та ефективність. Невже ми не варті кращого, більшого, нового?

Депутатка Корделівської сільської ради Людмила Козир також проти об’єднання з Калинівкою.

– Анатолій Шамалюк розповідав про успіхи громад міста Калинівки та Дружелюбівки. Про те, що за три роки дохід бюджету збільшився із 20 до 130 мільйонів, що провели в селі воду, проклали 4 км асфальтованих доріг, у Калинівці асфальтували майже всі дороги, облаштували тротуари і спортивні майданчики, територію біля шкіл, озеленили місто. Чесно кажучи — вони молодці, що вчасно використали можливість і отримали субвенції від держави на розвиток громади. Але маю одне запитання: чому до цього часу не було створено Корделівської об’єднаної територіальної громади? Достатньо було приєднати хоча б одну сусідню сільську раду і теж отримувати фінансування для розвитку обох сіл пропорційно до чисельності жителів і площі сіл. Але профукали час, втратили стільки можливостей за прогаяних три роки. Вже давно працював би заводський клуб, були б проведені по селу вода, світло, частково асфальтовані дороги. Чому зараз не поїхати в сусідні села і швиденько об’єднатись хоча б із одним, створивши Корделівську об’єднану територіальну громаду, і працювати на благо двох сіл самим? Проте ця моя пропозиція була проігнорована і не поставлена на голосування.

Днями стало відомо про те, що сільський голова Корделівки винесла пропозицію про проведення громадського обговорення про добровільне приєднання до Калинівки. Бути господарями у своїх селах чи залежати від сусідів — має вирішити громада на громадському обговоренні. Поки що його дата невідома. Ми слідкуватимемо за розвитком подій.

Валентина Лісова