Цій п’ятиповерхівці — гуртожитку №2 педуніверситету — вже півсотні літ, вона була збудована у 1968-му. Місце жваве, людне, поряд РАЦС, Будинок офіцерів, Будинок побуту, зупинки транспорту — словом, життя тут кипить! Тим більше неприємне враження справляють брудні вікна, мертва тиша і запустіння, що панують у порожньому гуртожитку вже п’ять років. От і виникають у вінничан розмови типу: «Знову прихватизували шикарну будівлю у центрі, землю, напевне, продали, студентів вигнали, якусь «частну лавочку» тут зроблять…» А більш обізнані додають, що півтисячі хлопців і дівчат, майбутніх вчителів, змушені були із гуртожитку перебратись на квартири. «А цю п’ятиповерхівку, як бачите, обнесли металевою сіткою. Значить, знесуть і щось комерційне на цьому місці збудують!» — роблять висновки скептики.

– Насправді це не так. Гуртожиток №2 — одна з найстаріших споруд, які перебувають на балансі ВДПУ ім. Михайла Коцюбинського. Він належить Міністерству освіти і науки України. Все почалось у 2013-му, коли колишній керівник педуніверситету замовив технічне обстеження гуртожитку №2 підприємству ТОВ «А-Пілон» із м. Умані. За результатами експертизи стан будівлі був оцінений як «незадовільний». Для забезпечення її нормальної експлуатації необхідно було підсилити і відновити конструкції в підвалах та виконати капремонт приміщень і покрівлі. Відповідно до рішень ректорату ВДПУ у квітні 2013-го було призупинено експлуатацію гуртожитку №2 до проведення капітального ремонту. Але свої корективи внесло життя, багато змін відбулось і в країні, і у навчальному закладі.

– Протягом останніх трьох років керівництвом ВДПУ здійснюється пошук інвесторів та розглядаються проектні пропозиції щодо проведення капітального ремонту гуртожитку №2, — пояснила Людмила Бровчак, проректор з науково-педагогічної роботи та соціальних питань ВДПУ. — Зараз проводиться технічна експертиза і вирішується конкретне питання — чи є сенс його реконструювати, чи вигідніше буде побудувати гуртожиток з нуля?

– Будемо зберігати і відбудовувати! – коротко окреслила плани Наталія Лазаренко, ректор ВДПУ ім. М. Коцюбинського.

А студенти педуніверситету мають і свою думку. Головне, як вони вважають, не тільки оновити гуртожиток, але й оплату в ньому зробити посильною.