Нещодавно оперативники активно «шмонали» автостоянки, парковки, гаражі Вінниччини. Адже у нашій області теж спливли сліди потужної всеукраїнської банди автокрадіїв, що спеціалізувалась на крутих іномарках, особливо позашляховиках…

– «Мисливці» за VIP- автомобілями тривалий час промишляли в Україні та інших країнах. Викрадені під замовлення іномарки переправляли за солідну винагороду до Грузії, Казахстану, Росії та Європи. Найбільше цікавились «Тойотами» та «Лексусами», — розповіли у прес-службі департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України. — Оперативна інформація стала нам відома ще на початку 2017 року. Злочинним бізнесом займались аж 27 осіб — одесити та мешканці інших областей. Вони чітко розподілили свої ролі та функції. Були особи, які приймали «замовлення» від закордонних клієнтів, угонщики, організатори «відстійників», особи, які переправляли машину до замовника. На викраденому автомобілі перебивалися номери агрегатів, мінялись державні номерні знаки, за підробленими документами його переправляли через кордон…

Оперативники вчасно запобігли викраденню ще «Toyota Land Cruiser 200», «Toyota Highlander», «Toyota RAV4», які мали стали наступними у «списку» злочинців. Одну «Тойоту» зупинили аж на Сумщині, коли її водій — фігурант злочинної групи – збирався перетнути кордон. Виявивши ознаки підробки на машині, правоохоронці вилучили її. Згодом водій «запропонував» начальнику патрульної поліції повернути авто за «винагороду». Передавати хабар зловмисник теж приїхав на автівці з фальшивими номерами. Згодом близько 200 оперативників та слідчих поліції, СБУ, Держприкордонслужби, прокуратури за допомогою бійців спецпризначення провели більше 70 обшуків у п’яти областях. Зокрема й у Вінницькій області. Чи причетні затримані й до ряду резонансних автокрадіжок, що стались останніми роками на Вінниччині?

– Під час обшуків на Вінниччині у приміщеннях та автомобілях вилучили мобільні телефони та електронні носії інформації — комп’ютерні диски тощо, — розповіли нам у прес-службі прокуратури Одеської області. — В усіх областях були вилучені ноутбуки, майже 60 мобільних телефонів, банківських карток, 39 SIM-карток, рушниця «Сайга», комплекти номерних знаків, блоки для запалювання авто, ксерокопії документів на автомобілі та паспортні дані громадян, ключі та понад 50 тис. доларів США. Вже оголошено про підозру двом одеситам та уродженцю міста Дніпра. Їх підозрюють у викраденні автомобілів, знищенні, підробці й заміні номерів вузлів та агрегатів авто, підробці документів, печаток і штампів.

У прокуратурі Одещини наголосили, що викрадених автомобілів, зброї і т.д. на Вінниччині не знаходили. Не затримували й підозрюваних. Але це «поки що», адже слідчі дії ще тривають. У інших регіонах, за інформацією прес-служби ДВБ, вилучено вісім престижних автомобілів. Так, Porsche та Mercedes GL перебували у розшуку Інтерпола за даними Італії, Volkswagen та GMC були заарештовані судом та державною виконавчою службою. Крім того, затримано чотири автомобілі підозрюваних — два RANGE ROVER, Audi, Mazda 6.