Шановний Валерію Вікторовичу!

Протягом кількох місяців триває конфлікт між орендарем річки Лядова і жителями с. Барок Барського району. На вимогу жителів села орендар не надає ніякої інформації про себе та про те, на яких умовах він розпоряджається водоймою. А ще  проганяє людей, погрожує, залякує жорстокою розправою. Голові Супівської сільради, до якої входить  с. Барок, невідомо, чи укладений договір оренди. Громада села не може відстояти свої права на користування цим водним об’єктом, який є її власністю.

Орендар, як він себе називає, порушує норми чинного законодавства, а саме: Водного кодексу України (ВКУ), де сказано: «Орендарі водного об’єкта зобов’язані передбачити місця для безоплатного забезпечення права громадян на загальне водокористування (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство тощо).

При визначенні таких місць перевага надається традиційним місцям масового відпочинку. У межах населених пунктів забороняється обмеження будь-яких видів загального водокористування, крім випадків, визначених законом. Заборона загального водокористування водними об’єктами, наданими в користування на умовах оренди, та їх нецільове використання є підставою для розірвання договору оренди» (ст. 51 ВКУ).

Тобто, орендар зобов’язаний визначити місця для рекреації, купання, напування худоби тощо. Все це повинно бути прописано у договорі оренди, однак орендарі і чиновники часто нехтують цим, тому і виникають конфлікти.

Крім того, ст. 47 ВКУ передбачає, що, якщо в орендаря правильно оформлені всі документи на водойму, він може частково або повністю обмежити право на користування нею. «Місцеві ради зобов’язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування. Воно допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав об’єкт в оренду. Орендар  зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування і умови його заборони. Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень».

Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів. На орендованих ставках орендарі можуть попереджувати любителів риболовлі про обмеження вилову риби, яку розводять, або висувати вимоги про повернення у ставок такої риби у разі проведення контролю за виловом. Але при цьому на вимогу повинні бути надані необхідні документи про час зариблення ставка, видів риб, якими проводилося зариблення, актів виконання відповідних робіт та середню вагу кожного з видів риб у день вилову.

Якщо під час риболовлі виникають суперечки, то вони вирішуються згідно із законодавством. При цьому виклики до водойми працівників поліції покладаються на орендаря, а риболовля призупиняється тільки після складання протоколу про порушення вимог чинного законодавства однією із сторін, якщо таке здійснено рибалкою-любителем. У разі необхідності суперечки вирішуються на загальних підставах у суді.

Звертаємо увагу, що орендарем проводиться вирубка зелених насаджень у прибережній зоні річки Лядова, частина якої знаходиться у селі Барок, не маючи на те жодних дозвільних документів, як того вимагає чинне законодавство України.

Просимо Вас посприяти у вирішенні ситуації, яка склалася між жителями с. Барок та невідомим орендарем частини річки Лядова  у цьому селі.

Жителі села
(Підписи)