Захід зібрав кращих самобутніх майстрів-умільців, які продовжують творити та відновлювати прадідівські ремесла — вишивку, лозоплетіння, ткацтво…

Кожна із 16 громад Вінниччини на території єдиного в країні Музею хліба представила світлицю, у якій поруч із щедрими дарами садів і ланів були дідухи, композиції із квітів та колосків, обжинкові снопи й обрядові хліби. Столи більшості світлиць прогиналися від різноманітної обрядової випічки та смачних українських страв, якими господині частували гостей. І все це приправлялося щирою українською піснею, яка линула звідусіль.

Порадувала учасників і гостей фестивалю «житньою колекцією» українського одягу від майстерні «TAN DEM» модельєр Олена Беззубенко. Нещодавно жінка придбала у Білопіллі дачний будинок, багато часу проводить тут і допомагає селу.

У результаті переможцями фестивалю у номінації «Кращий коровай» стали Гайсинський районний відділ культури, Вернигородоцька територіальна громада та ПАТ «Козятинхліб». Виріб останніх найбільше вразив людей, адже талановиті пекарі зробили із тіста великий «Ріг достатку», всередині якого — ароматні булочки, зайчики та голуби…

– На нашому підприємстві асортимент складає 21 найменування хліба та 48 найменувань булочних виробів, – каже директор хлібозаводу Володимир Куценко. — Уже третій рік поспіль радують споживачів хмельові бездріжджові вироби під торговельною маркою «Здорове харчування». Секрет смачної випічки у тому, що не використовуємо різні хімічні поліпшувачі, штучні підсилювачі смаку, барвники, окислювачі, стабілізатори.

У номінації «Кращий дідух» переможцями визнано Глухівецьку та Миколаївську ОТГ Козятинського району. Кращою виставкою-світлицею стали Кашперівська та Лісоволисіївська громади. Усіх переможців нагородили грамотами та пам’ятними сувенірами.

Віталіна Володимирова