31 серпня у польському місті Кельце відбулась Міжнародна зустріч міст-побратимів. Участь у ній, разом із представниками ще чотирьох міст-побратимів Кельце, взяла і делегація з Вінниці на чолі із міським головою Сергієм Моргуновим. Цього року виповнюється 60 років співпраці між нашими містами. Кельце – найдавніший міжнародний партнер Вінниці, із яким склались найбільш тісні дружні відносини. В знак продовження співпраці Сергій Моргунов та президент Кельце Войчех Любавський, а також представники інших міст-побратимів Кельце підписали Декларацію співробітництва та розповсюдженні ідеї побратимства.

Партнерські взаємовідносини Вінниці і Кельце розпочались 60 років тому, у 1958 році. Перша угода про співпрацю між містами була підписана у 1974 році. Потім до 90-их років було певне затишшя у відносинах. І вже у 1993 році підписано лист про наміри співпраці між містами, а у 1994 році підписана побратимська угода. Її метою було зміцнення відносин між двома містами, створення сприятливих ділових відносин, заохочення організації виставок і підписання контрактів. Співпраця також стосувалась обміну у сферах культури, спорту і туризму.

Такі взаємовідносини продовжуються до сьогодні. У 2003 році відбулось підписання Угоди про партнерство і співробітництво в м.Кельце, а в 2012 році – оновлення Угоди, що передбачало розширення сфери співпраці. Також тоді було підписано угоди про партнерство між університетами обох міст.

Свого часу містом Кельце була підтримана ініціатива відкриття у Вінниці консульства Польщі та надана допомога в опрацюванні стратегії розвитку міста. У 2014 році муніципалітет Кельце першим серед міст-побратимів Вінниці відреагував на початок російської агресії на Донбасі і передав Вінниці медикаменти для українських військових та гуманітарну допомогу переселенцям.

У 2013 року розпочалась спільна робота з підготовки концепції створення Вінницького муніципального інноваційно-технологічного парку. Співпраця в цьому напрямку продовжується

“Ми дуже цінуємо наші дружні відносини з Кельце. Обмін досвідом корисні і потрібні обом містам. Сьогодні ми задекларували продовження співпраці. Наразі особливий інтерес для нас складає співробітництво в питанні створення у Вінниці муніципального інноваційно-технологічного парку”, – розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Також цього дня відбулась церемонія нагородження муніципалітету Кельце Почесною відзнакою Ради Європи. Отримання подібних європейських нагород підвищує статус міста, відкриває широкі можливості в галузі співробітництва з перспективними містами та регіонами, а також з міжнародними організаціями та фондами.