Вінничанку та олімпійську чемпіонку з веслування на байдарках і каное Інну Осипенко-Радомську дискваліфікували на чотири роки за відмову пройти поза змаганнями допінг-тест. Перед тим аналогічна ситуація була у травні цього ж року… Про це повідомили у міжнародній федерації каное.

– Чотирирічна дискваліфікація голосно говорить всім нашим спортсменам, що вони повинні грати за правилами, – заявив генеральний секретар ICF Саймон Тулсон. – Якщо спортсмени думають, що якщо будуть ухилятись від допінг-тесту, вони уникнуть покарання, їм потрібно подумати ще раз, оскільки ми будемо діяти строго за правилами.

Додамо, що Інна Осипенко-Радомська народилась у Херсонській області, хоча її тато родом з Вінниччини. Закінчила спортсменка Київський національний університет фізичного виховання і спорту. Із вінничанином-чоловіком Дмитром познайомилися у Португалії, на березі океану. Їхні види спорту були близькі, проте майже не перетинались: у нього гірська вода, а в неї — тиха. Дмитро професійно займався веслуванням, слаломом. Після весілля Інна переїхала до Вінниці, де й стала тренуватись з веслування на байдарках і каное. В історії незалежної України вона єдина володарка повного комплекту олімпійських нагород: в Афінах здобула бронзову медаль, у Пекіні — золоту, в Лондоні — дві срібні медалі. Рішенням НОК її визнано кращою спортсменкою 2010 року в Україні. Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, орденом «За заслуги» ІІІ та ІІ ступенів. Має донечку.

Проте у 2014 році Інна змінила спортивне громадянство і брала участь у змаганнях як представник Азербайджану, завоювавши золоту, дві срібні й три бронзові медалі чемпіонату світу. Також цій країні вона принесла ще одну перемогу — завоювала бронзову нагороду Ігор-2016 у Ріо-де-Жанейро. А рік тому наша землячка вирішила повернутись назад до України. Мовляв, хоче відновити професійну кар’єру і поборотися за ліцензію на Олімпійські ігри-2020 вже в складі збірної України.

– Олімпійські ігри в Ріо були хорошим досвідом для мене, Азербайджан також був хорошим досвідом, але він уже залишився в історії. Хочу поборотися в Токіо вже за свою країну, тому що, знаєте, все-таки всередині, в крові воно залишається своє, – казала тоді Інна Осипенко-Радомська. — Коли ти там, то ти в принципі на роботі. Коли досягаєш результату, то немає того морального задоволення, яке отримуєш, коли стоїш у своїх кольорах. Тому думаю, що в майбутньому в мене все складеться…

Наразі наша землячка поки що ніяк не прокоментувала інцидент з допінг-текстом. Втім, відомо, що спортсменка має 21 день, щоб оскаржити це рішення. Віримо, що в Інни все налагодиться і вона ще принесе не одну медаль Україні.

Віталіна Володимирова