З дільниці соціальної реабілітації виправної колонії — заводу «Наша Ряба» – втік 54-річний ув’язнений. Близько двох тижнів чоловік намагався дістатись кордону — аби сховатись у Росії, де його родина. Але невдало! Його біля кордону піймали.

– Цей чоловік родом з села Потоків Жмеринського району. Чотири рази був судимий. Крадіжки, інші злочини. Раніше його екстрадиювали до нас з Росії задля відбування покарання. А востаннє чоловік у Жмеринці, погрожуючи ножем, відібрав у дівчини мобільний телефон. Тож 16 березня минулого року він був засуджений до чотирьох років ув’язнення, а із 11 травня відбував покарання у 86-й виправній колонії у Вінниці. У колонії він характеризувався позитивно — виконував усі необхідні роботи, не порушував дисципліну та режим. Ніби став на шлях виправлення! Навіть мав чотири заохочення, — розповідає начальник управління державної кримінально-виконавчої служби Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань та пробації полковник внутрішньої служби Сергій Лисак. — 9 серпня його перевели до дільниці соціальної реабілітації колонії — працювати на «Нашу Рябу» у м. Ладижин. За зразкову поведінку він реально міг отримати умовно-дострокове звільнення. З 10 серпня чоловік почав там працювати. А вже 13 серпня втік.

На цій дільниці соціальної реабілітації ув’язнені проживають у гуртожитках. Звісно, під охороною та наглядом, але режим не такий суворий, як у виправній колонії. Тож цей чоловік і втік звідти вночі у вікно. Його оголосили у всеукраїнський та міжнародний розшук. Наші оперативні працівники та поліція шукали втікача. Пошуки та активна співпраця із правоохоронцями дали позитивний результат —  30 серпня чоловіка затримали у Житомирській області. Він намагався перетнути державний кордон України із Білоруссю.

– 30 серпня, за півгодини до опівночі, наш наряд помітив підозрілого чоловіка, який йшов уздовж колії у напрямку кордону. Там неподалік знаходиться міжнародний пункт пропуску «Виступовичі», і громадянин намагався непомітно обійти його. Інспектори затримали чоловіка. Жодних документів у нього не було, — розповів начальник прес-служби Житомирського прикордонного загону Юрій Шахрайчук. — Чоловік казав, що хотів пройти кордон — до Білорусі, а звідти вже до Росії, де його родина. Коли почали його перевіряти за базами даних, виявилось, що він перебуває у розшуку. Ми передали затриманого працівникам поліції…

– Нині чоловік затриманий у відділку поліції Ладижина. Після рішення суду його доправлять до нас — у слідчий ізолятор. Чоловік нині пояснює, мовляв, не розуміє, що на нього найшло, коли вирішив утекти. Відомо, що він два тижні йшов у напрямку кордону. Ховався у полях, лісах, діставався попутками… Нині слідчими поліції відкрито кримінальне провадження, — продовжує Сергій Лисак. — За втечу з-під варти чоловіку загрожує від трьох до п’яти років ув’язнення, плюс відбування повного терміну покарання. Про жодне умовно-дострокове нині й мови не може бути!

Зовні цей чоловік — зразок інтелігентної та вихованої людини! У окулярах, чистенький випрасуваний одяг, сорочка з голочки! А що за душею? Звісно, ми, зі свого боку, проводимо службове розслідування. За його результатами обов’язково надамо принципову оцінку дій наших співробітників, вивчимо усі недоліки, опрацюємо організаційні питання. Посилимо й профілактику таких випадків!

До речі, за словами Сергія Лисака, з початку року це перша така надзвичайна подія у виправних колоніях Вінниччини.