Субсидія відміняється: якщо площа квартири перевищує 120 кв. м., а будинку — 200 кв.м.; якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше 5 років; якщо є доходи від здачі в оренду нерухомості та ін. Людям працездатного віку, які працюють «по-сірому» в Україні або за кордоном, нараховують дохід 5286 грн. А безробітні повинні зареєструватись у центрах зайнятості.

За консультацією, для переоформлення субсидій у «Прозорий офіс» на Космонавтів у Вінниці щодня приходять сотні людей. У спекотні серпневі дні людям у чергах ставало зле, дехто навіть втрачав свідомість.

– Тепер всі субсидіанти повинні повторно подати заяви і декларації. З травня у нас постійно стоять величезні черги. Тепер враховуються доходи всіх членів сім’ї домогосподарства, незважаючи на те, прописані вони чи ні. Якщо дружина зареєстрована в іншому помешканні, то враховуються доходи її чоловіка, з яким вона у законному шлюбі. Якщо хтось із членів сім’ї перетнув кордон і понад 60 діб знаходиться поза межами України (крім випадків навчання, лікування, відрядження) — така сім’я не має права на субсидії, — пояснила Василина Яворська, заступник начальника управління соціального захисту Правобережне департаменту соцполітики Вінницької міськради. — Але якщо людина сплачує єдиний соціальний внесок (ЄСВ) в Україні — будь ласка, ми оформляємо їй субсидію. А в опалювальний період це в середньому щомісяця близько 3 тис. грн. — є за що боротись!

– Яку суму ЄСВ треба сплатити?

– Перед зверненням за субсидією треба не менш, ніж за три місяці сплатити ЄСВ — 819 грн. щомісяця. Відтепер почастішали не тільки розлучення, але й оформлення офіційного догляду за інвалідами 1 гр. або за людьми похилого віку, старшими 80 років. В цьому випадку доглядальникам зараховується трудовий стаж, держава сплачує за них 819 грн., і вони мають право на субсидію.

Зверніть увагу, що з 10 вересня ми починаємо видавати талони попереднього запису на зимовий період. Можна звертатись особисто або за тел. 50-83-88, 59-90-45, 50-86-26, 50-86-64. Будемо повідомляти точний час оформлення документів, щоб уникнути черг.