– Моївський цукрозавод, всупереч очікуванням, в нинішньому році запускатися не буде, — зауважив Микола Власюк, голова обласної асоціації «Поділляцукор». — Соколівський цукрозавод вже демонтують, а Капустянський повністю розібраний.

– Які перспективи в українських виробників цукру?

– Світові тенденції їх не стимулюють. Внутрішній ринок перевантажений цукром, а на зовнішні ринки нас, на жаль, не допускають. Цікаво, що, попри торгові санкції, РФ умудряється продати свої залишки цукру поза межами країни. А Україну начебто всюди підтримують, а от цукор у нас купувати не хочуть. Франція, Німеччина, Голландія міцно тримають європейський цукровий ринок.

Останнім часом цукор дешевшає, оптова ціна — 10 грн./кг. Хто з виробників може таке витримати, якщо собівартість вища? По Україні потреба теж впала, раніше була 2 млн т, а зараз доходить до 1,2 млн т. Дається взнаки війна, а ще багато українців виїхали на заробітки. Зараз не так важливо виробити цукор, як його продати!

– Цукор знецінився, собівартість його переробки 11-12 грн./кг, а на ринку продавали навіть по 9,5 грн./кг, то який сенс працювати? Щоб збанкрутувати? — долучився до розмови Анатолій Дідик, засновник підприємства «Моївський цукор». — Я був з робочою поїздкою у Німеччині, то там на найближчі 5-10 років передбачають кризу на цукровому ринку через перевиробництво. На даний час Моївський завод ми законсервували, підтримуємо його в робочому стані. Як тільки стане економічно вигідно — запустимо виробництво. Зараз завод під охороною, працює всього 25 людей.

Для довідки. Анатолій Павлович Дідик зареєстрований як засновник і керівник ФГ «Врожайне» Шаргородського району. А ще з 5 січня 2018 року він є одним із засновників ТОВ «Моївський цукор».

Як повідомив Олександр Вівдич, сільський голова Моївки, моївчан стільки років годували обіцянками, що вони вже їм не вірять. Створили свою групу охорони, слідкують за збереженням обладнання, не випускають з поля зору жодної події на цукрозаводі. Прикро, що люди вкотре втратили можливість відродити рідний завод.

Буряки цього року вродили на славу. Площі під цукристі на Вінниччині суттєво збільшені, вони сягають 70 тис. га — на 13 тис. га більше, ніж у минулому році. За прогнозами, вінницькі цукровари вироблять цього сезону близько 400 тис. т цукру.