Наприкінці спекотного літа перед громадами Новоселівки та Глинського у Немирівському районі постало доленосне питання — дозвіл на будівництво бригади із вирощування курчат-бройлерів №23. Адже агроіндустріальний холдинг МХП та «Вінницька птахофабрика», яка є складовою частиною холдингу, запропонували селам інвестиційну та соціальні угоди в разі згоди людей на зведення пташника.

Водночас, серед жителів громад Новоселівки та Глинського перед цими громадськими слуханнями йшло жваве обговорення теми доріг, автобусного сполучення, будівництва водогону та гарантії екологічної безпеки виробництва за межами сіл…

29-го серпня на слухання за участі представника Мінекології, депутата Вінницької обласної ради Ігоря Лещенка та експертів із охорони природи зібрались справді активні та небайдужі жителі «від мала до велика»… Адже не кожен день громада отримує такий шанс на майбутнє, на розвиток своєї території та створення нових робочих місць безпосередньо в селі, а не десь по світах та закордонах!

Тому на збори прийшло стільки людей, що далеко не всі могли вміститися в будинку культури, і дехто стояв на вулиці…

– Доброго дня, громадо! Ви вже знаєте, де планується будівництво за межами ваших сіл, між Новоселівкою та Глинським. Пташник буде на відстані 500 метрів від Глинського і 800 – від Новоселівки. Більше того, у Глинському найближчий будинок, де живуть люди, розташований на відстані 706 метрів від пташника. А до річки Південний Буг – 1213 метрів, — звернувся до присутніх виконавчий директор ТОВ «Вінницька птахофабрика», депутат Вінницької обласної ради Ігор Лещенко. – Згідно із санітарними нормами ми пройшли відповідну процедуру в державних контролюючих органах та лабораторіях… І 13 квітня цього року вони дали позитивне рішення по стану повітря, грунтів та води в разі будівництва бригади №23.

Адже 14 подібних пташників вже працюють, і норми викидів знаходяться в нормі. Тут же буде застосовано сучасну систему очищення повітря від пилу…

Окремо передбачено технології на виробництва, де працюватиме санпропускник для працівників, бункери для кормів, майданчик для зберігання відходів, дизельна електростанція на випадок аварійного відключення електроенергії, ємність для забезпечення виробництва водою, система очищення. Підприємство не має жодної свердловини, і водопостачання буде здійснюватись із річки Буг. Тому легенда про курей, які випили воду в усіх криницях та річці, не справдилась цього року, бо ми беремо стільки води, скільки повертаємо після очищення на очисних спорудах. І все відповідає світовим стандартам. Якби це було не так, наша продукція б не експортувалася у понад 60 країн світу!

Процес відгодівлі курей безперервний. Протягом 41 дня курча виростає. Далі курей забирають у забійний цех. Після цього пташники проходять санітарну обробку і починається новий цикл. Протягом року таких циклів проходить 6,5. За всі роки роботи птахофабрики виробництво жодного разу не зупинялося. Ніщо не виходило з ладу. Якщо дехто занепокоєний, що неприємний запах йтиме від курячого посліду, то його більше не вивозитимуть на поля… Адже нині застосовуються нові технології і послід вже переробляють на біогазовому заводі. Якщо птиця з якихось причин гине, спецавтомобілем її вивозять на забійний комплекс на переробку в центр технічних фабрикатів.

– Кому дасте роботу?

– Загалом тут заплановано створити 32 нових робочих місця на бригаді №23, поблизу Новоселівки та Глинського.

– Як буде ходити ваш транспорт через село?

– Буде збудована нова технологічна 6-метрова бетонка… Ми логічно почнемо її будувати із весни 2019 року. І решту дороги до Новоселівки приведемо у належний стан та будемо її обслуговувати. Я це гарантую!

– Соцмагазин буде працювати?

– Всі ви знаєте, що ми вже зробили в селах, ще нічого тут не побудувавши! У 2017-му ми витратили на підтримку вашої громади 190 тисяч… Цьогоріч – вже 380 тисяч.

Соціальний магазин приїздить у село щомісяця, і ця практика буде продовжена. Якщо ви даєте добро на будівництво бригади і державні органи погоджують цей проект, то ми одразу виділяємо на село 1 мільйон 250 тисяч гривень одноразово, і громада прийме рішення, куди і коли ці кошти витрачати. Я чув, що ви хочете водогін, який можна буде після проектування розпочати будувати із весни… І щорічно ми платимо громаді по 180 тисяч, які індексуються.

І навіть якщо Новоселівка увійде в ОТГ, то все одно, на які потреби витрачати кошти, буде вирішувати ваше село, депутати і схід села…

У вас у Новоселівці чудова природа, і мета нашого агрохолдингу створити такі умови, щоб навіть поряд із виробничими потужностями люди відчували себе захищеними та щасливими у рідному селі із комфортною інфраструктурою.

Також Ігор Лещенко на громадських слуханнях у селах, які мали дати згоду на розміщення 23-ї бригади, запевнив, що «Вінницька птахофабрика» буде й надалі допомагати місцевій школі… Де вже є нові меблі, шафи, комп’ютер, телевізор та дитячий ігровий майданчик.

А представник Міністерства екології України так прокоментувала результати слухань у Новоселівці та Глинському:

– Cлухання відбулись, і я можу це підтвердити! Звісно, люди керуються здоровим глуздом та економікою, бо всі хочуть мати роботу і жити в заможній громаді, — підтвердила начальник відділу оцінки впливу на довкілля Марина Шимкус. – Я побувала майже в усіх куточках України і можу вас запевнити, що є 2 типи громад – активні, які ставлять на слуханнях питання щодо екології та впливу на природу… І є громади, які не зацікавлені чи не готові вголос говорити про наявні проблеми! Там, де люди говорять, слухають і чують – є шанс на компроміс та нормальне довкілля, яке можна залишити своїм дітям навіть при наявному розвитку економіки та нових виробництв. Сьогодні у Новоселівці були запитання про викиди в атмосферу та можливі наслідки… По результатах слухань ми дамо свої висновки про вплив на навколишнє природне середовище пташників, збудованих поблизу громад Новоселівки та Глинського.

У фіналі слухань 87 мешканців громади одноголосно сказали «так» будівництву нової бригади вирощування курчат-бройлерів ТОВ «Вінницька птахофабрика» за межами населених пунктів, яке заплановане на весну 2019-го…