Своєрідними рекордсменами з-поміж донорів у погонах є двоє дівчат – офіцерів Анна Стародуб та Людмила Гикавчук, які здають кров вже восьмий та п’ятий рази відповідно.

– Мій тато медик, я теж свого часу навчалась у медичному коледжі. Я добре знаю та розумію, яка є потреба у крові. Тим більше, відколи я стала офіцером-рятувальником. Сама вперше здала кров восени 2015 року, коли терміново була потрібна допомога хворому дідусеві, — розповіла капітан служби цивільного захисту Анна Стародуб. — Коли в управлінні вперше оголосили збір добровольців, то пішла без вагань. Долучила до цієї гуманної та благородної справи колегу Людмилу. Вона донор з 2016 року.

– Скільки разів на рік ви здаєте кров?

– Минулого року я здавала чотири рази. Буває менше, бо задля здачі крові є певні досить суворі медичні вимоги до стану здоров’я і так далі. Треба, щоб організм відновився. Коли є така можливість – обов’язково. От в цьому році у березні нам телефонували — терміново потрібна кров. Відразу відгукнулись. У мене перша група, резус фактор позитивний. У Людмили так само. До речі, лише коли вона почала здавати кров у нас, то дізналась про це. Бо раніше думала, що у неї третя група! Перша — найбільш поширена група крові. Людей із нею багато, але водночас існує велика проблема – завжди її не вистачає. Тож наша кров реально часто на вагу золота! Приємно, що однодумців більшає, хлопців й дівчат – бійців, інспекторів. Наш колега – інспектор й спортсмен Євген Фальштинський теж вже три роки постійно здає. Чим більше здамо – тим більше врятуємо людських життів. Не лише на пожежі чи надзвичайній ситуації.

– Ви особисто знаєте, чиє життя врятує ваша кров?

– Завжди здавали для різних категорій та формували резерв. Наприклад, для потерпілих у ДТП, поранених бійців, людей із опіками тощо. Востаннє, коли ми із Людмилою здавали, то вирішили для онкохворих діток – чи не найбільш нужденних!

– Хтось з ваших рідних й близьких теж є донором?

– Коли я вперше розповіла своїм батькам, рідним, то тато зізнався, що теж вже 50 разів за життя здавав кров! Чесно кажучи, він за це ніколи нікому не казав. І досі здає! Має посвідчення почесного донора. Тож у нас справжня династія.

– Наш колектив бере участь у подібних акціях, — кажуть у прес-службі обласних рятувальників. – Донорство вже звична справа для наших бійців. Із обласною станцією переливання крові управління співпрацює майже десять років. Лише за добу особовий склад вінницького гарнізону здав майже 14 літрів крові.