– Олександре Андрійовичу, що таке поліп?

– Поліпи — це надмірне розростання слизової оболонки всередині товстої кишки. До 30% з них можуть перероджуватися у злоякісні пухлини!!! Ось чому так важливо вчасно виявити поліпи і видалити їх.

Поліпи товстої кишки — одні з найнебезпечніших новоутворень і мають високий ризик переродження у ракову пухлину.

– Які скарги пред’являють пацієнти з такою патологією?

– Існує кілька ознак, які можуть вказувати на те, що в кишечнику зростає поліп.

Поліпи товстої кишки часто протікають безсимптомно, але можуть стати причиною виникнення ректальних кровотеч або виділення калу із домішками крові.

Виділення слизу з калом, запори або проноси, дискомфорт в ділянці кишечнику, рідко – хворі відчувають біль.

– Яка причина виникнення поліпів?

– Одна із причин — це закрепи. Особливо часто спостерігаються при вже великих поліпах, які зменшують просвіт кишки і ускладнюють просування по ньому калу.

– Що необхідно робити, щоб виявити поліпи?

– Для виявлення поліпів необхідно провести комплексне обстеження. Після огляду лікаря-колопроктолога можуть бути призначені такі види інструментальної діагностики, як:

  • Аноскопія;
  • Ректороманоскопія (дослідження ділянки кишечника (до 30 см) за допомогою ендоскопа);
  • Колоноскопія (комплексне ендоскопічне дослідження кишечника);
  • Біопсія поліпа з метою уточнення діагнозу.

– Хто ризикує захворіти?

– Встановлено, що люди, які живуть у мегаполісі, в основному вживають висококалорійні продукти з великим вмістом тваринних жирів при невеликій кількості клітковини.

Все це сприяє зниженню скорочувальної активності кишки, порушення кишкової мікрофлори і зміни складу ферментів мікробного походження.

Один з основних факторів розвитку поліпів — спадковість.

Хронічні запальні захворювання кишечнику сприяють розвитку хворобливих змін (дисплазії) слизової оболонки товстої кишки.

Варто пам’ятати: тільки своєчасна діагностика і видалення поліпів дають пацієнтові можливість запобігти розвитку раку.

Для більшость людей дане обстеження здається занадто неприємним. І все ж, якщо вам вже виповнилося п’ятдесят років, пройти його необхідно. Доведено, що при досягненні цього віку ризик утворення поліпів і їх переродження помітно зростає.

–  Як лікувати поліпи?

– Під час колоноскопії поліп можна не тільки виявити, але і видалити. Роблять це за допомогою електрохірургічної петлі: новоутворення захоплюють і відтинають від поверхні слизової кишечника. Одночасно «запаюється» ранка, так що кровотечі зазвичай не виникає. Якщо поліп виявлений у прямій або сигмовидній кишці і він невеликий, видалення зазвичай проводять в амбулаторних умовах. У сліпій і ободовій кишці більш тонкі стінки, тому поліпи з них видаляють у стаціонарі.

Поліпи прямої кишки видаляють через ректоскоп або через аноскоп.

– Хворобі можна запобігти?

– Після 40-50 років огляд лікаря-колопроктолога необхідний 1 раз у рік, колоноскопія — 1 раз у три роки. Але слід підходити до цього питання більш індивідуально.

Регулярні обстеження в ранньому віці необхідно проходити, якщо у родині пацієнта були випадки захворювання поліпами, раком товстої кишки.

– Дякуємо Вам за змістовні відповіді.

Скажіть, будь ласка, як до Вас записатись на прийом?

– Тел. 068 669 57 00

Адреса: вул. Хмельницьке шосе, 96 Б.

Ліц. серія АЕ № 460076, видана МОЗУ від 27.03.2004 р.