Урочиста атмосфера панує у селі Михайлівка Гайсинського району. Новий навчальний рік школярі розпочнуть у новій школі. Довгобуд, який ще нещодавно стояв пусткою, тепер наповнився дитячим галасом.

Історія будівництва нового приміщення школи в с. Михайлівка Гайсинського району тягнеться більше 27 років, але, схоже, нині вона матиме щасливе закінчення. У те, що школа 1 вересня відкриє свої двері для учнів, мало хто вірив. Але, попри скептицизм, останні роки робота почала кипіти, спочатку у владних кабінетах, а вже потім – на будівництві. Цьому передували довгі роки невизначеності. Будівництво нової середньої школи в с. Михайлівка на 144 учнів було розпочато у вересні 1990 року. Фінансував роботи тоді місцевий колгосп. І за період до 1996 року на об’єкті були зведені стіни та облаштований дах.

Але криза 1996 року в країні торкнулась усіх галузей економіки. Тотальне безгрошів’я спровокувало зупинку будівництва на довгих 20 років. Як пригадує нинішній директор Михайлівської школи Анатолій Балахтар, селяни та колектив навчального закладу протягом цього періоду лише могли підтримувати об’єкт, щоб той зовсім не занепав: відкидали сніг та вирубували чагарники та дерева, які невпинно відвойовували територію майбутньої школи.

Лише за десять років знову з’явилась надія на закінчення будівництва. Тодішній Президент України Віктор Ющенко під час свого перебування з робочим візитом у Гайсині дав доручення добудувати об’єкт. Тоді встановили металопластикові вікна та провели внутрішні штукатурні роботи. Але згодом будівництво вчергове завмерло.

Перші вагомі зміни у зведенні школи відбулись у 2014-15 роках. Головним чинником, який вплинув на зрушення питання з «мертвої» точки — розуміння місцевої та районної влади важливості цього об’єкта для соціальної сфери громади. Але, як підкреслює Анатолій Балахтар, головним рушієм змін був народний депутат України Микола Кучер, який допоміг відновити роботи за рахунок коштів субвенції з державного бюджету.

«Тепер, за підтримки Миколи Івановича та сприяння нашого районного керівництва, ми уже на фінішній прямій», – відзначив Анатолій Балахтар. Завдяки залученим коштам у останні роки в добудову школи вклали 12,7 млн гривень, з яких 10% — кошти місцевих бюджетів.

Сьогодні нова сучасна будівля Михайлівської школи гостинно відчинила двері для всіх учнів та батьків. Тепер 150 дітей будуть навчатись у сучасній модернізованій школі у комфортних умовах, а не в старій, якій вже більше 100 років. Сучасний спортзал зі штучним покриттям (до речі, єдиний такий на Гайсинщині), тренажерний зал та просторі коридори нарешті наповнились дитячим галасом, і тут почалися перші уроки.

Свої вітання по відеомосту михайлівчанам під час урочистостей передав Президент України Петро Порошенко. Окрім Михайлівської школи, у Вінницькій області цього року було відкрито ще дві школи-довгобуди: Сосонська школа у Вінницькому районі, Зведенівська – у Шаргородському. Їх відновлення та добудову було профінансовано за рахунок Державного фонду розвитку та реконструкції. Загалом по всій Україні таких шкіл-довгобудів було 12.

Нагадаємо, що за час депутатства Миколи Кучера на розвиток, ремонт та відновлення навчальних закладів 17 виборчого округу з центром у м. Ладижин, до якого входять Бершадський, Гайсинський, Тростянецький, Теплицький райони, з державного бюджету було залучено майже 31 млн грн.

Соломія Калюжко