Днями організатори Міжнародного радіоконкурсу «Кобзарський майдан» оголосили імена переможців.

У номiнaцiї «Бaндурист-iнструментaлiст» у вiковiй кaтегорiї 8 – 13 рокiв першою стaлa вiнничaнкa Софiя Aль-Хaдiдi. Золоту медаль дiвчинкa роздiлилa з Софiєю Бучко із США.

Мама Софійки Аль-Хадіді Юлія Васюк — родом із Бондурівки Чечельницького району. Вона — член громадської організації «Етномайстерня «Коло», співачка та фольклористка. На вінницькій сцені вже більше 10 років. Саме Юлія Васюк помітила унікальний слух своєї донечки та відвела її у трирічному віці до музичної школи.

– Софія сама обрала бандуру. Пам’ятаю, у нас був студент Денис Коляденко, який дуже гарно співав думи під бандуру. Одного разу вона почула, як він виступає, привела мене до нього і сказала: «Мамо, я буду грати на цьому». І з того часу вона з цим інструментом нерозлучна, — пригадує мама дитини. — Їй настільки подобається грати, що жодного разу на мої пропозиції пропустити заняття вона не погодилася.

Софійка за свої дев’ять років встигла побувати на багатьох мистецьких конкурсах, різних телепроектах, зокрема «Маленькі гіганти», «Битва хорів», «Караоке на майдані». Стала переможцем конкурсу «Людина року» в номінації «Юний митець». У 2015 році обласний центр народної творчості подав її на Всеукраїнську премію «Диво-дитина». Журі відбирало діток віком від 4 до 14 років серед всіх міст країни за їхніми досягненнями, талантами. В результаті наша юна землячка отримала місце в десятці найдивовижніших дітей країни. Коли в Україні почалась війна, Софійка теж не була осторонь. Разом із мамою вона давала концерти на військовому полігоні.

Додамо, що нещодавно вінничанка освоїла бандуру, створену в Харківській кобзарській школі. Під керівництвом Марини Залізняк — викладача-методиста Вінницького училища культури й мистецтв ім. М. Леонтовича – перша дитина в Україні Софія Аль-Хадіді опанувала гру на цьому унікальному музичному інструменті.

Віталіна Володимирова