Офіційне відкриття закладу відбулось 6 вересня, однак в планах виношувалась ця ідея понад два роки, з часу, коли батьки об’єднались й вирішили, що вони повинні самостійно змінювати майбутнє своїх дітей.

Весь цей час батьки шукали спонсорів та можливості залучити якомога більше благодійників до корисної справи. Організовували навіть дизайнерський показ мод, де моделями виступили «сонячні дітки», усі виручені кошти також пішли на відкриття омріяного «Сонечка».

Сьогодні «Сонечко» відвідує вже 30-ро діток, приїжджають вони сюди з міста та ближчих районів. Бажаючих є ще більше, однак поки що на всіх не вистачає педагогів. На найближче майбутнє альтернативний простір розвитку планує збільшити педагогічний колектив, не вистачає «Сонечку» і фізіотерапевта.

– Такі регіональні інклюзивні простори є майже в усіх областях, маю на увазі якраз центри по підтримці дітей з синдромом Дауна. І тепер вінничани мають свій аналогічний заклад. Він був нам потрібен, це дасть змогу наших дітям краще адаптовуватись у суспільстві. – розповідає голова громадської організації «Вінниця Даун Синдром», Наталя Косніцька.

«Сонечко» має кімнати для ігор, для навчання, для фізичної реабілітації та кухню.

В розкладі дітей не звичні заняття: ейдетика – заняття для пам’яті, арттерапія, сенсорно-моторна інтеграція, заняття по методиці монтесорі.

– Дуже важливо, що тут окрім індивідуальних занять, будуть ще й групові, де дітки зможуть багато контактувати один з одним, на таких уроках розвивається комунікація особливих діток, – ділиться враження мама особливого хлопчика Марина Григорцева. – Зараз це не безкоштовні заняття, батьки оплачують навчання своїх діток тут, але то суто символічна сума. Нам потрібно оплачувати працю педагогів, а ще комуналка… Але дуже надіюсь, що скоро включиться місто, місцева влада й вони допоможуть нам адаптувати в суспільство наших «сонячних діточок».

Важливо, що психолог працюватиме також і з батьками дітей, який допомагатиме їм уникати стресових ситуацій, що можуть виникати при вихованні дітей з зайвою хромосомою.