Створення політичної партії «РОЗУМНА СИЛА» для її лідера Олександра Соловйова два роки тому стало справою життя. Він запевняє: щасливий, що живе в Україні, і не збирається звідси виїжджати. Але не відчуває себе вільною людиною. Бо людям жити в країні – небезпечно, працювати – ніде, лікуватися – надто дорого, і цей список можна продовжувати.

– Я можу сказати, що партія зараз – це моє життя. Бо за ці два роки я зустрівся з сотнями людей, я побачив ті проблеми, які їх турбують, і я знаю, що можу створити сильну команду молодих професіоналів, які ці проблеми зможуть вирішити, – каже Олександр Соловйов.

Про своє бачення розвитку молодої політичної сили та стратегію змін в країні він розповів редакторам регіональних ЗМІ під час меді-клубу «На власний погляд», що відбувся в Києві.

«Реформи» – є, а реальних змін – немає

Олександр Соловйов 20 років віддав роботі в правоохоронних органах. Але вирішив залишити службу за власним бажанням, коли відчув, що люди, які прийшли до влади, замість відновлення країни заганяють її у ще більшу прірву.

– Варто лише подивитися на ті реформи, які відбуваються. Провели реформу силових структур. Але на вулицю страшно виходити! Провели реформу медицини, але вона лишається недоступною для людей. Що робить держава? Вона залишає своїх громадян сам на сам зі страшними хворобами, хоча, я переконаний, що лікування певних важких захворювань повинно бути безкоштовним, – зауважив Олександр Соловйов.

Не надто «відзначилися» реформатори і в системі освіти. Адже мало задекларувати зміни, потрібно, щоб вони були ефективними. Щоб, закінчивши школи чи вищі навчальні заклади, молодь могла реалізувати себе в житті.

– Можу навести приклад із власного життя. Моя мама працювала педагогом у інтернаті, і я як дитина викладача там навчався. Тому знаю про це «із середини». Раніше діти виходили з інтернатів і вже мали якийсь фах. Зараз цього немає. Вони не отримують професії і не знають, як їм влаштуватися в житті. По суті, залишаються просто на вулиці. Чому ніхто не дбає про таких дітей?

Та й навіть випускники «звичайних» навчальних закладів не завжди можуть себе реалізувати в своїй країні, і поступово талановита молодь виїжджає за кордон у пошуках нових можливостей. І якщо цього процесу не зупинити, важко уявити, які будуть наслідки.

«Патріотизм – у добрих справах»

Існування так званих «патріотичних» угрупувань, які досить агресивно діють по всій країні, спрямоване на перешкоджання тим опозиційним до влади партіям і організаціям, які не бояться висловлювати свою позицію. Представники «РОЗУМНОЇ СИЛИ» неодноразово вже ставали жертвами нападів таких псевдопатріотів. Але їх, зазначає Олександр Соловйов, не так багато, як здається. Гірше те, що більшість населення – боїться.

– Якщо населення захоче змінити ситуацію, воно її змінить, Але сьогодні люди залякані, – каже лідер «РОЗУМНОЇ СИЛИ».

Утім, на його переконання, треба розуміти, що справжній патріотизм – це не гучні слова і агресивні заяви, а реальні справи, реальна допомога конкретним закладам, родинам, дітям.

– У нас працює благодійний фонд «РОЗУМНА СИЛА», який проводить численні заходи для дітей-сиріт, переселенців, малозабезпечених. І коли ми влаштовуємо для них заходи, даруємо подарунки і свою увагу, бачимо їхні усмішки, відчуваємо щиру вдячність, то стає зрозуміло, що це – набагато важливіше за «патріотичні» декларації. Патріотизм – у добрі, – наголошує Олександр Соловйов.

Як побороти корупцію і закінчити війну?

Чимало запитань від журналістів стосувалося і боротьби з корупцією та контрабандою. На це лідер «РОЗУМНОЇ СИЛИ» зауважив, що головний крок до подолання цих явищ – боротьба не стільки з корупціонерами, скільки з тією системою, яка робить такі схеми можливими.

Наприклад, актуальна для Рівненщини проблема незаконного видобутку бурштину виникла, зокрема, й через те, що надра не належать державі. І на всіх цих «оборудках» заробляє місцева влада.

– Треба розбиратися з «вогнищами» корупції. Те, що в нас офіційно вважається незаконним, прекрасно існує, але за іншими, нелегальними схемами. Чому є проблема контрабанди? Бо є непосильне податкове навантаження на малий і середній бізнес. Наша партія переконана, що потрібно стимулювати ділову активність, давати пільги інвесторам, які створюватимуть робочі місця у так званих «депресивних» регіонах, знижувати податки для малого й середнього бізнесу і переглядати механізм формування ПДВ, – зауважив Олександр Соловйов.

Але для того, щоб відродити економіку країни, в першу чергу, потрібно, аби настав мир. А цього, переконаний політик, можна досягнути тільки шляхом переговорів.

– Якщо ціна питання – життя людини, то треба домовлятися хоч і з чортом. На жаль, іншого шляху немає, – сказав Олександр Соловйов.

Станіслав Кисляк