Провели й масштабні обшуки по усіх камерах, де вилучили мобільні телефони, ножі тощо. Тож протидію подібним злочинам та інші моменти оперативно-службової діяльності ретельно обговорювали під час навчальних зборів, що відбулись минулої п’ятниці в нашій установі. Керівники слідчих ізоляторів та установ виконання покарань міжрегіональних управлінь Міністерства юстиції України детально ознайомились із досвідом роботи й організацією установи, де утримують чи не найбільше у Європі довічно ув’язнених.

– Про вилучення заборонених предметів… Ми отримали оперативну інформацію та провели операцію силами своїх співробітників та оперативників апарату управління. Було проведено огляд посилки, яку мав отримати один із ув’язнених. Вилучили близько десяти тисяч гривень. На додачу пляшку із алкоголем, чотири таблетки невідомого походження та ацетильований опій. Цей ув’язнений відбуває покарання за ч. 2, ст 307 ККУ. Нині поліція веде слідство. Людина, яка привезла передачу, пояснювала, що не знала про її вміст. Навіть інколи оформлюють виклик на службу таксі чи перевізникам, аби доставили посилку «кудись». Звісно, що у посилці — кур’єри не в курсі, — розповів начальник державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№1)» підполковник внутрішньої служби Ігор Григоренко. — За вісім місяців у нас було близько 20 випадків попередження спроб передачі ув’язненим заборонених речей. Найчастіше це наркотичні засоби. Колись ми попередили спробу передачі білого порошку та канабісу в кукурудзяних паличках. 12 паличок так «нафасували». Наркотики сховали у маленьких пакетиках всередині.

Згодом були проведені масштабні обшуки по усіх камерах та приміщеннях установи. Під час спецоперації було вилучено близько десяти мобільних телефонів, зарядні пристрої до них тощо, колючо-ріжучі предмети — саморобні ножі.

– Трапляються випадки, коли засуджені з-за грат телефонують громадянам та дурять їх, мовляв, «сина затримала поліція та вимагає гроші за його звільнення…» Чи були такі злочини? І можна сказати, що кожен такий вилучений телефон — це теж попередження подібного злочину?

– Ми працюємо з метою профілактики даних злочинів. Ця робота триває в нас постійно.

– Скільки в’язнів зараз утримують в установі? Підсудних, засуджених, зокрема «довічників»?

– Більше тисячі осіб. Різні категорії — неповнолітні та дорослі, чоловіки, жінки. Майже чотириста «довічників». Це найбільше в Україні та й, мабуть, у Європі. Більше 600 осіб — це утримаці слідчого ізолятора. Їх переважна більшість. Є ув’язнені, які виконують господарчі роботи в установі.

– Чи є тут так званий розподіл на «авторитетів», які хотіли би «робити тут погоду», та «нижчі касти»?

– Скажу так, що всі ув’язнені без винятку дотримуються режиму установи.

Більше фото та відео із навчального збору.

Фото Сергія ХІМІЧА