Чому у Вінниці з 2012-го року і досьогодні працюють зали ігрових автоматів, збираючи великі прибутки? Чому валютники спокійно міняють і продають валюту на базарах? Корупція як процвітала, так і процвітає. А державні органи бездіяльні, “ялові” і ніяк не можуть змінити ганебну ситуацію… Чому, врешті-решт, VIP-персони жирують і радіють життю, а основна маса вінничан — втім, як і всіх українців! – змушена рахувати копійки і “сосати лапу”?

З цими та багатьма іншими питаннями до обласного управління ДФС звернулись члени ГО “Софія” – голова ГО Валерій Денисов і член ГО Валерій Козяк.

– Ми прагнемо, щоб державний бюджет наповнювався, щоб грошей вистачало і на пенсії, і на зарплати, і на соціальну допомогу! Сьогодні країна воює, суспільство змінюється. Але, на жаль, старі корупційні схеми залишаються! – заявили громадські активісти. – Ми пропонуємо обласному управлінню ДФС створити робочі групи за участю громадськості і перевірити роботу податківців по основних напрямках. Наприклад, діяльність прикордонних пунктів, через які, як нам відомо, проходить контрабанда тютюнових, алкогольних та ін. виробів. Як отримується орендна плата за землю, за приміщення, які належать територіальним громадам? Чи сплачують податки багаточисельні МАФи, чи законно вони розміщені на ринках і вулицях населених пунктів Вінниччини? Чи розраховуються з державою ті власники нерухомості, які здають її в оренду? Чи оподатковується таксування власників авто? Чи отримують наймані працівники зарплату “у конвертах”? А ще  валютники, зали ігрових автоматів, які кришуються правоохоронцями… Питань є безліч!

Та у головному управління обласної ДФС не погодились із планом дій, запропонованим членами ГО “Софія”.

– Ви пропонуєте для контрольних перевірок створити робочу групу із співробітників ДФС, Нацполіції, СБУ, прокуратури та ін. Але зрозумійте – в положенні про головне управління ДФС у області передбачено, що робочі групи і комісії створюються лише в межах повноважень ДФС. Тобто, до цих робочих груп чи комісій, створених за розпорядженням керівника обласної ДФС, можуть входити тільки співробітники фіскальної служби.

Наша служба виконує ті функції, які дозволені їй законом! А от боротьбою з корупцією займаються НАБУ, НАЗК, САП та ін. Якщо у громадських організацій є конкретні факти порушень податкового законодавства, які стосуються нашої компетенції— будь ласка, звертайтесь, будемо працювати! А в незаконний спосіб ми діяти не маємо права! – відповів Олег Мартинюк, в. о. начальника головного управління ДФС у Вінницькій області.

Це було вже третє звернення ГО “Софія” до обласного управління ДФС. Хоч і цього разу кожна із сторін залишилась на своїх позиціях, але конкретний результат ця зустріч все ж дала. Згідно із положенням про ДФС громадські діячі подали заявку на перевірку сплати податків від місцевого кар’єру, який займає 46 га землі.

Фото та відео Сергія Хіміча