Близько трьох тисяч вінничан — за офіційними підрахунками! — стояли зранку 10 вересня у черзі до «Прозорого офісу» на Космонавтів.

На холоді, під дощем, з парасольками і без парасольок, люди терпляче чекали, поки їх допустять хоча б у коридор погрітись. Запускали всередину по сто осіб, але й там було несолодко. Тіснота, задуха, величезні черги до кожного спеціаліста, присісти ніде…

– Ми без валідолу цю чергу не витримаємо! Нам, як і тисячам інших, сказали прийти 10 вересня за талонами попереднього запису на оформлення зимових субсидій. Ось ми і з’явились, а тут жах твориться! Не впускають, не випускають! Жінка не витримала, впала, розбила носа об асфальт! — хвилювались пенсіонери із черги. — Молодих на війні вбивають, за кордон працювати відправляють, а старше покоління послідовно винищують медреформами, жебрацькими пенсіями, а тут ще й субсидії забирають. Спорожніє Україна!

Минулого року такого форс-мажору з субсидіями не було, їх перерахували автоматично. А цьогорічний бум викликала сумнозвісна постанова Кабміну від 27.04.18, яка внесла досить жорсткі зміни у правила нарахування субсидій (більш докладно дивіться тут).

На аврал до «Прозорого офісу» приїхала Валентина Войткова, директор департаменту соціальної політики Вінницької міськради.

– Перші відвідувачі отримали талони на 16 жовтня. Як бачите, всі наші спеціалісти на 24-х робочих місцях і у кожному кабінеті займаються тільки видачею талонів. На жаль, не всі вінничани зрозуміли, що їх видаватимуть не лише 10 вересня, а просто починаючи з 10 вересня. Через цю фатальну помилку і виникла паніка! — пояснила Валентина Войткова. — Наголошую, що нарахування субсидії не залежить від термінів. Коли б люди не отримали талони і коли б не переоформили документи — хоч через місяць-два-три, хоч у грудні! — її все одно нарахують із жовтня 2018-го із настанням опалювального періоду.

Ми постійно роз’яснюємо вінничанам — якщо не було купівлі, продажу чи обміну житла, якщо склад сім’ї залишився стабільний і ніхто з родини не підпадає під перелік змін, введених урядом з 27.04. 2018-го, — перерахунок субсидій буде здійснений автоматично, і люди отримають відповідні СМС та інші повідомлення.

Фото Сергія Хіміча