Він щороку проходить у «Південній Пальмірі» за сприяння Національної спілки журналістів України і Міністерства культури України. У ньому беруть участь журналісти, студенти та школярі, викладачі, письменники, представники української діаспори…

– Взагалі приїхало більше півтисячі людей різного віку — від 6-ти до 91-го року! — не лише з України, а й з Білорусі, Польщі, Канади, країн Балтії, Англії, Німеччини, Ізраїлю, Індії, Китаю, Сполучених Штатів Америки тощо. В Одесі живе 133 національності, ми багатонаціональне місто, культурна столиця. Те, що ми 19 років проводимо конкурс української мови, — вже перемога! — сказав Юрій Работін, голова Одеської регіональної організації НСЖУ.

28-30 серпня у журі конкурсу працювали академік Іван Дзюба, поет Анатолій Глущак, режисер Дмитро Ломачук, військовий журналіст Олег Чубук та ін. Серед розмаїття представлених творів обрати переможців було нелегко! Журі визначило всього двох лауреатів з Вінницької області — газету «33-й канал», яку Національна спілка журналістів України визнала найкращою обласною газетою України, і художника з Піщанки Федора Ущаповського.

– Нас урочисто приймали в Одеському інституті державного управління при Президентові України, — розповів художник Федір Ущаповський. — Дуже приємно було почути про загальноукраїнське і міжнародне визнання нашої улюбленої газети «33-й канал», яка перемогла у генеральних номінаціях — «Квітни, мово наша рідна», «На видноті усього світу». А мене відзначили як живописця, організатора художніх виставок у Піщанському районі, у Вінницькій області й у Придністров’ї.

Одеситів і всіх учасників конкурсу зацікавила галерея із 73-х вишитих портретів Тараса Шевченка роботи українських вишивальниць. Організатори конкурсу наголосили, що образ Кобзаря, його вірші, як і українська мова, мають об’єднати Схід і Захід, Південь і Північ нашої України.