Золотий ювілей урочисто зустрічає ПрАТ «Вінницький завод «МАЯК» — провідне промислове підприємство Вінниччини і всієї України, яке дарує людям тепло, спеціалізується на виробництві якісних електрообігріваючих приладів і обладнання для систем опалення. Нині заводчанам є чим пишатись. Адже «МАЯК» вийшов на високий всеукраїнський і міжнародний рівень, його продукція під торговою маркою «Термія» відповідає євростандартам і всім вимогам Єврокомісії, сертифікована у ЄС, її знають у багатьох країнах світу на різних континентах.

– Останні роки «МАЯК» працює з постійним прибутком, щороку зростає реалізація продукції. У 2016-му реалізували на 201 млн грн., у 2017-му — на 211 млн грн., а цього року досягнемо 250 млн грн. Збільшуються і об’єми виробленої продукції, причому до 40% її йде на експорт. Географія дуже широка — від країн колишнього СРСР до Європи, Південної Америки, Азії. Освоюємо ринки Туреччини, Англії, Чілі, Китаю, Перу, — відзначив Петро Кузнєцов, голова наглядової ради ПрАТ «Вінницький завод «Маяк». — Рухаємось у ногу з часом, слідкуємо за конкурентоздатністю продукції, намагаємось зменшити її собівартість. Але, на жаль, не відчуваємо підтримки з боку держави!

А було колись…

Як не згадати, що вінницькі промислові гіганти тримали на своїх плечах всю економіку області, забезпечували мільйонні прибутки і робочі місця. Але лихі 90-ті проковтнули цих велетнів. Банкрутство, перепрофілювання виробництва, борсання у путах боргів… Одні керівники в умовах ринку опустили руки, інші кинулись у круговерть спекуляцій і тіньового бізнесу. Словом, «намутили» предостатньо! Канули в небуття «Термінал», ВО «Жовтень», ДПЗ-18, «Хімпром», електротехнічний та багато-багато інших підприємств. Винятком із цього скорботного переліку став завод «МАЯК».

Із історії заводу

– За наказом Міністерства радіотехнічної промисловості СРСР №492 від 10 вересня 1968 року був створений Вінницький завод радіотехнічної апаратури (ВЗРТА). Протягом двадцяти років завод стрімко розвивався. Це було єдине підприємство у СРСР, яке випускало блоки та системи живлення, друкуючі пристрої для електронно-обчислювальних машин військово-промислового комплексу. Разом із філіалами на ВЗРТА працювало 8,5 тис. людей. Завод був одним з кращих у системі Мінрадіопрому! Велика увага приділялась будівництву та соціально-побутовій сфері. Побудували 6 житлових будинків, 4 гуртожитки, дитячий табір, КСК з плавальним басейном, заводську їдальню, кафе та ін. Випускалось 40 найменувань товарів народного споживання.

Та почався розвал Союзу, і потужний завод раптом став непотрібним. Виробництво падало, росли борги. ВЗРТА опинився на краю прірви, панувала фінансова скрута, скорочення кадрів, повна відсутність перспективи. Цехи опустіли. Одним словом, на порозі стояло реальне банкрутство! — згадував Петро Пахолюк, ветеран із 48-річним стажем.

У цей найважчий час, у 1994-му, завод очолив Петро Кузнєцов. Тоді постало питання — що робити? Можна було, за прикладом інших, скласти руки і «падати на дно». Але Петро Кузнєцов разом з колективом однодумців вирішили не здаватись і шукати інші способи — як залишитись «на плаву», як у наджорстких умовах стати конкурентоспроможними? Не побоялись труднощів! І в результаті зберегли підприємство і повністю переорієнтували виробництво.

Зробили ставку на тепло і не помилились!

Обрали основний напрямок розвитку заводу — теплові прилади. За принципом «повного циклу» побудоване виробництво на «МАЯКу» — від креслення до виготовлення оснащення, штампів, прес-форм. Далі фарбування, складання та випробування зразків — і аж до випуску серії! На 15-ти гектарах заводської території розмістились конструкторське бюро, виробничі цехи, підсобне виробництво, складські приміщення, транспорт. Все повноцінно функціонує, причому без ніяких особливих інвестицій. У складально-монтажний цех надходить вся комплектація — і та, що виготовлена на місці, і та, що надійшла від партнерів із країн Європи, наприклад, італійські термостати, німецькі і чеські нагрівальні елементи тощо.

– Левову частину прибутків направляємо на технічне переоснащення і покращення соціальної бази підприємства, — наголосив Василь Терліковський, голова правління — генеральний директор ПрАТ «Вінницький завод «Маяк». — Купуємо нове обладнання, нещодавно у Польщі придбали два електроерозійні верстати з сучасним програмним управлінням для інструментального комплексу, кожен з них коштує 1,5 млн грн. Закупили гідропрес для 7-го цеху, сучасні термопластавтомати для 3-го цеху та багато іншого обладнання. Рівень складності заводської продукції зростає. Серед новинок «МАЯКа» — конвектор і електрокотел з електронними термостатами. Це не просто електромеханічні системи, а фактично електронні прилади з мікропроцесорами, запрограмовані на виконання різноманітних функцій, своєрідні мікрокомп’ютери контролю клімату в помешканнях. Для розвитку заводу ми робимо все — забезпечуємо зростання продуктивності праці, купуємо нове обладнання, якісні матеріали і комплектуючі, шукаємо нових постачальників… Завдяки цьому ми ще живемо! Покращуємо умови праці співробітників, поміняли і утеплили вікна, загерметизували покрівлі, які протікали, та інше.

На нових електроерозійних верстатах в інструментальному комплексі працюють молоді оператори Іван Гнатюк і Назар Крищук.

– Ці два верстати — прошивний і вирізний — мають сучасні схеми програмування. У порівнянні із застарілим обладнанням вони значно покращили умови нашої праці, підвищили її продуктивність і зекономили розходи електроенергії, — сказав Назар Крищук, оператор і програмувальник верстатів із числовим програмним управлінням.

Свого часу всі виробничі нюанси на заводі скрупульозно перевірили спеціалісти спеціального конструкторсько-технологічного бюро (СКТБ) заводу. Після чого Сертифікаційні центри з Німеччини та Польщі надали європейський сертифікат відповідності ЄС виробам ПрАТ «Вінницький завод «МАЯК». Це був важливий крок, який відкрив нові можливості міжнародного співробітництва і дав заводу право на великі експортні поставки.

Сьогодні на «МАЯКу» випускають 5 видів електричних конвекторів, теплові завіси, агрегати повітряного опалення, електрокотли і електроплитки, маслонаповнені радіатори, плінтусні конвектори, інфрачервоні обігрівачі тощо… 40 видів продукції під власною торговою маркою «Термія» впевнено лідирують і займають нові ринки країн ЄС.

– Без світового досвіду неможливо рухатись вперед. Цієї весни наш «Маяк» взяв участь у 123-й міжнародній виставці CANTON FAIR 2018 у китайському місті Гуанджоу, — розповів Сергій Рудик, заступник технічного директора, начальник СКТБ. — Іноземні партнери зацікавились нашим стендом. На виставці ми шукали постачальників, моніторили пропозиції світового ринку і знайомились з новинками побутової техніки виробництва Китаю та інших країн.

Виставки у Франкфурті-на-Майні, Берліні, Мілані, Чехії, Словаччині, «Аква-Терм» у Києві, «Сучасний дім» у Вінниці — всюди побувала продукція «МАЯКа»!

Заважає «сіра контрабанда»

Втім, коли ситуація в економіці України далека від оптимізму, не можна створити «рай» в окремо взятому заводі.

– Дається взнаки невміння і небажання держави захищати національного виробника від «сірої контрабанди», тобто, від недобросовісної конкуренції з боку окремих імпортерів, які штучно занижують ціни, не сплачують податки в повному обсязі! — перейшов до проблем Петро Кузнєцов. — От і виходить, що підприємства, які працюють на внутрішньому ринку, отримують подвійний удар — з одного боку «сіра контрабанда», з іншого — високі ставки кредитів, відсутність будь-якої підтримки експорту, загальне зубожіння українського ринку. У нас найвищі податки на фонд оплати праці, це б’є по таких чесних виробниках, як «МАЯК», і призводить до згортання виробництва, на жаль. Правда, є приклади підприємств, які успішно розвиваються. Але вони поодинокі. Впав престиж робітничих професій, трудових династій. А ще безвіз викачав з держави мільйони працездатних українців. Ось на такому тлі змушений працювати трудовий колектив «МАЯКа». Як бачите, зовнішні фактори душать!

Кожен вніс свою частку у розвиток заводу.

Незважаючи на всі перепони, завод працює стабільно, збільшує обсяги виробництва і продажів, має прибутки.

– Цими досягненнями ми у великій мірі завдячуємо Петру Дмитровичу Кузнєцову — керівнику нової формації, топ-менеджеру і грамотному економісту найвищого рівня. Він оволодів англійською, дружить з сучасною комп’ютерною та інформаційною технікою. І, до того ж, має колосальну енергетику, не дає розслабитись собі і тримає «у тонусі» весь колектив!    — констатував Василь Терліковський, який присвятив рідному заводу понад 43 роки трудового життя.

Таких, як він, тут багато, колектив сформований десятиліттями, атмосфера дружня, робота злагоджена. Півстоліття — серйозний вік! На «МАЯКу» відпрацювали десятки тисяч вінничан, і кожен із них вніс свою частку у розвиток заводу. Із вдячністю і пошаною заводчани насамперед згадують першого і незмінного протягом 25 років директора ВЗРТА Віктора Васильовича Родіонова. Не забувають пенсіонерів — Людмилу Антонову, Тамару Тисевич, Володимира Куцанова, Франца Вальчука, Ігоря Коваля, Олексія Сорочинського, Миколу Оніщука…

З повагою серед кращих із кращих сьогоднішніх працівників називають Сергія Рудика, Світлану Дідух, Віктора Літинського, Бориса Андрощука, Людмилу Гончарову, Віктора Комарівського, Назара Крищука, Володимира Копіцу, Марію Настащук та багатьох інших.

Аквапарк і дитячий табір у Селищі працюють для людей

Говорити про ПрАТ «Вінницький завод «МАЯК» і не згадати про його культурно-спортивний комплекс із відомим аквапарком, а ще про дитячий лікувально-оздоровчий табір у Селищі — неможливо!

КСК «МАЯК» по вул. Порика — популярне у вінничан місце для сімейного дозвілля та відпочинку, а також для активних занять спортом.

– Все у аквапарку зроблено за світовими стандартами, за безпеку можна не хвилюватись! Вода підігрівається, цілодобово і без зупинок очищається фільтрами, — з гордістю розповідала Ганна Беспала, директор КСК «МАЯК». — Тут є два SPA-басейни з аеро– та гідромасажем. А у дитячому басейні з різноманітними атракціонами малеча хлюпається, вчиться плавати…

Для активних занять плаванням облаштований великий спортивний басейн із 5-ма доріжками. На другому поверсі розташована зона релаксації, а ще є VIP-сауни. У «качалці», як називає цю залу молодь, можна підкачати м’язи на тренажерах. А у балетній залі із дзеркальними стінами, із спеціальним танцювальним паркетом зручно витанцьовувати найскладніші «па»!

Звичайно, заводу довелось докласти чимало праці і коштів для капітального ремонту КСК, збудованого майже 40 років тому. Зате тепер за рік КСК «МАЯК» приймає близько 100 тис. відвідувачів, серед них окремим категоріям надаються пільги.

Більше тисячі дітей відпочили і оздоровились цим літом у лікувально-оздоровчому спортивному комплексі у Селищі. Це вдвічі більше, ніж у минулому році. Табір розташований серед дубів і сосен у екологічно чистому місці з особливим мікрокліматом. З дітьми працюють досвідчені вихователі, студенти і викладачі педуніверситету, педколеджу. Проводять ігри, конкурси, спортивні змагання, святкові заходи… Калорій для активного відпочинку вистачає, адже дітей годують шість разів на день.

– Скільки коштує дитяча путівка? — цікавлюсь у Миколи Бойчука, директора ТОВ «ЛОСК «МАЯК» ЛТД.

– У середньому вартість одного ліжко-дня в межах 220 грн. Але є система скидок для дітей заводчан. Крім того, департаменти і місцеві органи самоврядування з Іллінецького, Чечельницького, Хмільницького, Вінницького районів направляють до нас на відпочинок на пільгових умовах дітей з багатодітних родин, сиріт, дітей-інвалідів та ін.

Завод «МАЯК» впевнено дивиться у майбутнє

Зручні у користуванні, екологічно чисті, швидкодіючі, безшумні джерела тепла, вироблені на «МАЯКу», постійно вдосконалюються, осучаснюються, стають все більш ефективними та економними. Це визнають і споживачі, і провідні експерти зі всього світу. Про це свідчать багаточисельні нагороди, дипломи, призи і відзнаки.

Але підприємство не живе «в собі і для себе», воно не шкодує коштів на соціальну сферу. Середня зарплата працівників заводу на даний час 8960 грн., вони отримують тринадцяту зарплату, матеріальну допомогу на оздоровлення, пільгові путівки в КСК «МАЯК» та ЛОСК «МАЯК».

Завод опікується дитбудинком «Гніздечко», будинком престарілих, пансіонатом для людей з особливими потребами. Допомагає середній школі №35, дитячій футбольній команді «Олімпік». Споруджує дитячі ігрові майданчики та облаштовує прибудинкові території у мікрорайоні Вишенька.