Роботи мали бути виконані за 60 діб. Але на початок вересня зроблений мізер. Підрядна організація вже два місяці не виконує жодних робіт, а у міськраді годують «завтраками».

– Ми працюємо за програмою співфінансування з міськрадою, де мешканці оплачують 30% вартості, а решта 70 % – з міського бюджету. Таким чином за квадратний метр співвласники будинку платили по 240 грн., а загальна вартість утеплення 1,5 млн грн., бо утеплюються і квартири, і місця загального користування. Тендер виграло ТОВ «Енергоагроімпекс». Між департаментом житлового господарства міськради та цією організацією був укладений договір, який я підписала як третя особа.

Самостійно обирати підрядника за умовами цієї програми ми не мали права. Хоча знаю фірми, які оперативно та якісно утеплювали 9-поверхівки, – розповіла голова ОСББ Галина Павлівна Ахметсафінова. – До робіт приступили вчасно, але бригади змінювалися. Були такі, що пили зранку, а потім відсипалися в підвалі. Я поскаржилася бригадиру, і їх забрали. Інша бригада залишила після себе гори сміття, хоча за умовами договору мали б за собою не лише прибрати, але й вивезти відходи. Будинок розтрощили – зливні труби зняли, козирки над під’їздом, підвали демонтували… Залишили розруху і зникли…

Голова ОСББ неодноразово зверталася до підрядної організації, до департаменту житлового господарства, до депутатів.

– 15 серпня були збори, після яких департамент склав календар виконання робіт, підрядник його підписав, але нічого не виконується. Згідно з цим календарем, роботи мають закінчитися 30 вересня, але поки кожного дня лиш прочерки ставлю. Розпочався сезон дощів, температура знизилась, а вже при +80 ніякі роботи по утепленню неможливі. Ми ризикуємо увійти в зиму з холодними стінами, хоча люди все зробили, виконали всі умови договору, – занепокоєна Галина Павлівна.

Мешканці обурюються, що за їхні гроші їх же і «кинули», і бояться, що ні будинку-«термоса», ні власних коштів вони так і не побачать.

– Хтось віддав останнє, щоб утеплити квартиру на зиму. Це великі гроші. Сусіди зверху не так давно утеплювалися самостійно, то їм вийшло по 330 грн. за метр квадратний, а у нашій ситуації аж по 850 грн… Зі слів робітників, їм платили за роботу по 120 грн. за метр, люди не хочуть за такі гроші працювати, тому й пішли, а інших немає. Бригадир мало не щодня приводить сюди якихось робітників, вони походять, подивляться і йдуть… Як така організація могла виграти тендер, якщо у них навіть працівників немає? – обурювалися на зборах мешканці.

З’ясувати проблему на Магістратській, 94 приїхав і депутат міськради Олександр Колесник. Він зателефонував директору департаменту житлового господарства Роману Фурману, і той повідомив, що шукають субпідрядника і вже найближчим часом роботи по утепленню цього будинку поновляться. Дійсно, після цього прийшли двоє робітників і почали працювати. Але у мешканців радості мало.

– Щоб до жовтня закінчити все утеплення багатоповерхівки, потрібно три бригади, а не два робітники, ми це розуміємо, — розповіли у редакції жителі будинку по Магістратській. — Тому ми написали скаргу в прокуратуру Вінницької області, де повідомили про ці порушення. Чекаємо допомоги від правоохоронних органів.

Людмила ПОЛІЩУК,
Ірина КАРМАЗІНА