Наука підтверджує – під час молитви організм завмирає, мозок дорослої людини перебуває у такому ж спокійному стані, як у тримісячного немовляти. Прямо, як написано у Святому Письмі: «Будьте як діти, і врятуєтеся…» Відомо три стани людської свідомості: бадьорість, швидкий і повільний сон. Експериментальним шляхом вчені визначили четвертий стан — молитовний. Він необхідний людському організму, як свіже повітря. Під час молитви відступають страх, ненависть, руйнуються патологічні зв’язки, що сприяє одужанню хворих. В молитві втрачається відчуття часу, і багатогодинні літургії для віруючих минають, як одна мить.

Сила молитви – не тільки у словах, хоча тисячолітні традиції, генетична пам’ять мають величезне значення. Молитва тільки тоді має силу, коли людина щиро вірить у Господа.

Українці завжди молилися багато. Слова з «Отченашу» вишивали на рушниках, писали на посуді. Батьки привчали дітей, що молитва – це святий обов’язок, навчали вимовляти слова ранкових і вечірніх молитв, правильно хреститися. Здавна люди вірили, що материнське благання до Бога рятує дітей і здатне відвернути навіть морську бурю.