Без “перчика” і фейків, котрі насправді тільки сіють міжнаціональну ворожнечу, не обійшлося. І вже на ранок сайт ІНФОРМАТОР оприлюднив моторошну новину про те, що група хасидів, котрі прибули до Умані на святкування юдейського Нового Року, зґвалтували місцеву неповнолітню дівчинку.

“За даними інсайдера, вночі 9 вересня, коли юдеї всього світу святкують Рош Ха-Шана або ж Новий рік, група хасидів з 3-4 осіб напідпитку зупинили місцеву мешканку віком 15 років та запропонували їй долучитися до їх святкування.

Наполегливість хасидів злякала дівчину і вона була вимушена тікати, однак ті наздогнали її, після чого вступили з нею у сексуальний контакт. Співрозмовник видання запевнив, що інформацію про зґвалтування неповнолітньої іноземцями у поліції не розголошують через прибутковість паломництва хасидів до Умані, а також через можливу хвилю антихасидських погромів та розгортання хвилі антисемітизму в місті та Україні загалом.”

Втім вже за кілька годин поліція Черкаської області спростувала цю інформацію.

“9-10 вересня в поліцію Умані взагалі не надходило жодного повідомлення про будь-яке зґвалтування. Тобто ця інформація надумана, немає ніякого підтвердження. Дрібні правопорушення є, найчастіше це пожежі і загорання, бо люблять хасиди посмажити м’ясо на балконах. На такі випад була відповідна реакція, але в цілому святкування пройшло спокійно”, – заявив прес-секретар Черкаської поліції Дмитро Грищенко.

Між тим, уманчани з року в рік висловлюють однакові претензії — до куп сміття, котре утворюється після гучних святкувань. На це у вінничан є своя власна думка. Андрій Скакодуб з Ладижина на своїй сторінці у Фейсбук написав: “ Був в Умані. Такого брудного сірого захаращеного міста ніколи в житті не бачив. Але, як на мене, проблема не в євреях, а в міському менеджменті. Можливо в Умані влада неефективна, раз з привабливого туристичного бренду (Софіївка, центр паломництва євреїв) створили майже національну проблему? Єврейський новий рік -це лакмусовий папірець проблем цього міста. Дивують сотні поборників та плакальників зі всієї України. Панове, ви давно з вікна свого будинку дивились, які проблеми у вас під боком? Тисячі стихійних сміттєзвалищ, викиди підприємств, бардак в сфері ЖКГ. Ви вже навели рай навколо себе, що переймаєтесь сміттям в Умані?

Хотіли на вихідні поїхати в Умань погуляти Софіївкою. Ціна питання на сайтах оренди квартир подобово – 5000 за ніч. Так що вони заробляють. А плачі через сміття відверто дивують. Збільшити на час паломництва кількість сміттєвих баків та прибиральників та й не було б щорічних зітхань.”

Між тим, Вінниця зустріла 8 рейсів з хасидами, в котрих прибули півтори тисячі прочан. Все тихо, мирно і без нарікань. Про це розповів директор вінницького аеропорту Ярослав Мазурець. За його словами, хасиди прибували до Вінницького аеропорту як рейсовими літаками, так і чартерними рейсами. Всього ж до Умані прибуло близько 28 тисяч хасидів з 12 країн світу.