Сказ – це гостре інфекційне захворювання нервової системи.
Зараження людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці) чи домашніх тварин (коти, собаки), а також сільськогосподарських тварин, в основному через покуси хворою твариною, чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Симптоми
Інкубаційний період сказу зазвичай триває 1-3 місяці, але може варіюватися від 1 тижня до 1 року в залежності від різних факторів. Початкові симптоми сказу – підвищення температури і біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування або печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів, захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Є дві форми цього захворювання:

Активний сказ. У людей з активним сказом простежується гіперактивність, збудженість, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть наступає через декілька днів у результаті кардіореспіраторної зупинки.

Паралітичний сказ. На паралітичний сказ припадає близько 30% усіх випадків захворювання у людей. Ця форма сказу триває довше попередньої з легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу або подряпини. Повільно розвивається кома і наступає смерть.

Головною ознакою захворювання диких тварин є зміна поведінки, насамперед, втрата відчуття страху. Звірі втрачають обережність і вдень з’являються в населених пунктах, нападають на людей і тварин.

При несвоєчасно проведених щепленнях, котрі здійснюються потерпілим особам після укусу інфікованої тварини, хвороба закінчується смертю. Щорічно в Україні реєструється понад 100 тисяч осіб, котрі звернулись у медичні заклади з приводу укусів тваринами, з яких 60 % отримують направлення за показниками підозри інфікування сказом.

За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я цю жахливу смерть щороку приймають більше 40000 чоловік у світі.

Профілактика
Сказу можна 100% уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу.