КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» повідомляє щодо ситуації із зупинкою котельні ПТВМ-30 за адресою, 600-річчя, 13, від якої подається послуга з гарячого водопостачання на верхню і нижню Слов’янку та мікрорайон Вишенька. Причина – ДП «Маяк», який раніше надавав послуги з гарячого водопостачання та централізованого опалення на частину мікрорайону Вишенька.

ДП «Маяк» не виконував прямих обов’язків із ремонту мереж, що призвело до їх аварійного стану. Тим самим  підприємство поставило під загрозу опалювальний сезон для своїх споживачів!

Відтак, вінницька міська влада, зважаючи на безвідповідальність і бездіяльність ДП «Маяк» і попереджуючи ризик зриву опалювального сезону, прийняла рішення передати мережі ДП «Маяк»,що є комунальною власністю громади м. Вінниця, на баланс КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго»та дала згоду КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго»на укладення договору оренди обладнання котельні ДП «Маяк»,аби попередити катастрофічні наслідки.

Нагадаємо, з 1 серпня 2018 року  КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» почало надавати послугу з централізованого постачання гарячої води колишнім споживачам ДП «Маяк». (згідно з рішенням виконавчого комітету ВМР від 26.07.2018 року № 1578).Разом з тим КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» взяло в оренду обладнання котельні ДП «Маяк»(рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 12.07.2018р. №1514)та прийняло на баланс теплові мережі від котельні ДП «Маяк», які забезпечували послугою з централізованого опалення та гарячого водопостачання 7,8 та 9ий мікрорайони Вінниці(відповідно до рішення виконавчого комітету Вінницької міської ради від 14.06.2018 р. №1321).

Стан мереж, які передали від ДП «Маяк», вкрай аварійний. Бездіяльність ДП «Маяк» призвела до поривів мереж гарячого водопостачання, із-за яких всі канали підтоплені гарячою водою! Як наслідок – трубопроводи опалення  – у воді і під постійним впливом зовнішньої корозії. З 1 серпня КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» ліквідувало не один десяток поривів на даних мережах.

Ще одне питання – наявність боргу ДП «Маяк» перед НАК «Нафтогаз України» за використаний природний газ у понад 58 млн гривень. А відповідно до ч.3. ст.22 Закону України Про теплопостачання, якщо підприємству надано в оренду майно з вироблення теплової енергії, то підприємство стає правонаступником за борговими зобов’язаннями з оплати спожитих енергоносіїв та послуг з їх транспортування та постачання. Тобто, разом з обладнанням є ймовірність переходу боргу за використаний природний газ комунальному підприємству «Вінницяміськтеплоенерго».

Свого часу «Теплокомуненерго Маяк ЛТД» укладало договір з ДП «Маяк» на оренду обладнання котельні, в якого вже був борг за газ. Так і борг перейшов від ДП «Маяк» до «Теплокомуненерго Маяк ЛТД», а відповідно борг може перейти до нашого підприємства.

Питання передачі боргу ДП «Маяк» за використаний природний газ нашому підприємству ще не вирішено. Але номінацій  на газ на котельню ДП «Маяк»у підприємства вже немає.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» разом з міською владою намагається терміново вирішити це питання. Про стан вирішення буде повідомлено додатково.

Наголошуємо на тому, що розрахунок за використаний газ КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» (якщо не враховувати борги ДП «Маяк» перед НАК «Нафтогаз України») на рівні більш як 90 %.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» забезпечує послугою з централізованого опалення та гарячого водопостачання 90% населення всього міста, а ДП «Маяк» забезпечував менше 10%.При такій малій  кількості споживачів ДП «Маяк» їхній борг за газ  – надзвичайно великий!

Проблем з номінаціями до моменту передачі  ДП «Маяк» у підприємства не було. КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» завжди знаходило змогу розраховуватися за використаний газ і не ставило під загрозу ні старт опалювального сезону, ні подачу послуги з централізованого гарячого водопостачання. Навіть попри те, що серед наших споживачів є божники, які боргують за послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання (загалом понад 60 млн.), підприємство не перекладало на недобросовісних споживачів відповідальність за необхідність сплати рахунків за газ і завжди працювало стабільно.

Тож наголошуємо, що КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» не має номінацій на газ, який використовується для подачі послуги з централізованого гарячого водопостачання на мікрорайон Вишенька саме із-за боргу ДП «Маяк» перед НАК «Нафтогаз України».

Наше підприємство не має можливості погашати чужий борг за газ. А коштів, які перекрили б таку величезну заборгованість, нашому підприємству бюджетом не передбачено. За безвідповідальність одного підприємства (ДП «Маяк»)цілий мікрорайон наразі без гарячої води! А КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» лише заручник даної ситуації, незважаючи на сумлінність і стабільність у роботі.

Додамо, у зв’язку з технічними причинами, а саме з ремонтом теплових мереж, на підприємстві призупинено роботу котелень, що за адресами: вул. Магістратська, 2 (ТЕЦ-4), вул. К.Широцького, 10, вул. Глінки, 3, вул. Пирогова, 144, вул. Стрілецька, 1, вул. Стрілецька, 16А, вул. О.Антонова, 27.Керівництво працює над тим, щоб котельні запрацювали якнайшвидше. Про стан виконання робіт буде повідомлено додатково на нашому офіційному сайті http://vmte.vn.ua.