Йому вдалося поспілкуватись із 10 українцями, яких утримують сепаратисти. Серед них був і вінницький спецпризначенець Сергій Глондар, його навіть показали у відеосюжеті сепаратистського видання News-Front. Воїн три з половиною роки перебуває у полоні. Його кохана дружина Катерина — з Крижополя.

Відомо, що з кожним українським бранцем Тоні Фріш проводив конфіденційну бесіду, але так і не розкрив її подробиці.

– Ми мали дуже відкриту розмову та обмін думками. Умови в місцях позбавлення волі обабіч лінії зіткнення дуже схожі. Те саме стосується і ставлення до цих осіб. У мене немає сумнівів, що до полонених ставляться коректно. Звичайно, вони хотіли б мати більше можливостей телефонувати своїм сім’ям, отримувати посилки, але умови скрізь однакові… Вони хочуть бути вільними, хочуть, щоб їх обміняли. Якби усі сторони, що засідають у Мінську, мали бажання щодо здійснення обміну, ми б могли провести його вже завтра, – заявив Тоні Фріш про заручників.

Нагадаємо, Сергій Глондар потрапив у полон 16 лютого 2015 року під час виконання складного бойового завдання у районі Дебальцевого. Він з побратимом Олександром Коріньковим супроводжували колону, і їх загін потрапив у засідку, декілька військових загинуло, декілька були поранені, інших взяли у полон. Наразі обох спецпризначенців утримують у Макіївській колонії. Катерина Глондар щосили домагається звільнення чоловіка. Неодноразово вона мітингувала у столиці та брала участь в акціях голодування. Вдома у подружжя дві донечки, і молодшу татко так і не бачив. Нещодавно наш журналіст записував інтерв’ю із Олексієм Кириченком — вінничанином, якого наприкінці 2017 року звільнили з неволі. Він розповів, що дуже переживає за Сергія Глондаря, адже морально він почувається дуже погано… Та й умови тримання теж негативно вплинули на стан здоров’я — бійці часто хворіють, у них випадають зуби…

Вікторія Снігур