Без «перчика» і фейків, котрі насправді тільки сіють міжнаціональну ворожнечу, не обійшлося. І вже на ранок сайт ІНФОРМАТОР оприлюднив моторошну новину про те, що група хасидів, котрі прибули до Умані на святкування юдейського Нового року, зґвалтувала місцеву неповнолітню дівчинку.

«Інформацію про зґвалтування неповнолітньої іноземцями у поліції не розголошують через прибутковість паломництва хасидів до Умані, а також через можливу хвилю антихасидських погромів та розгортання хвилі антисемітизму в місті та Україні загалом».

Втім, вже за кілька годин поліція Черкаської області спростувала цю інформацію.

«9-10 вересня в поліцію Умані взагалі не надходило жодного повідомлення про будь-яке зґвалтування. Тобто ця інформація надумана, немає ніякого підтвердження. Дрібні правопорушення є, найчастіше це пожежі і загорання, бо люблять хасиди посмажити масо на балконах. На такі випадки була відповідна реакція, але в цілому святкування пройшло спокійно».

Між тим, уманчани з року в рік висловлюють однакові претензії — до куп сміття, котре утворюється після гучних святкувань. На це у вінничан є своя власна думка. Андрій Скакодуб з Ладижина на своїй сторінці у «Фейсбук» написав: «Був в Умані. Такого брудного сірого захаращеного міста ніколи в житті не бачив. Але, як на мене, проблема не в євреях, а в міському менеджменті. Можливо, в Умані влада неефективна, якщо з привабливого туристичного бренду (Софіївка, центр паломництва євреїв) створили майже національну проблему? Єврейський Новий рік — це лакмусовий папірець проблем цього міста.

Хотіли на вихідні поїхати в Умань погуляти Софіївкою. Ціна питання на сайтах оренди квартир подобово — 5000 за ніч. Так що вони заробляють. А плачі через сміття відверто дивують. Збільшити на час паломництва кількість сміттєвих баків та прибиральників — то й не було б щорічних зітхань».

Вінниця зустріла 8 рейсів із хасидами, в котрих прибули півтори тисячі прочан. Все тихо, мирно і без нарікань. Про це розповів директор Вінницького аеропорту Ярослав Мазурець. За його словами, хасиди прибували до Вінницького аеропорту як рейсовими літаками, так і чартерними рейсами. Всього ж до Умані прибуло близько 28 тисяч хасидів із 12 країн світу.