Всеукраїнський пленер скульпторів-каменотесів  “Подільський оберіг”  щороку проходить у знаменитій Буші  Ямпільського району з 1986-го. За цей час понад 200 кам’яних скульптур, виготовлених каменотесами і подарованих заповіднику, стали експонатами місцевого парку скульптур під відкритим небом.

Нині у 32-му Всеукраїнському пленері беруть участь митці з Вінницької, Київської, Одеської, Харківської, Львівської областей. Вони працюють над створенням меморіалу всім захисникам України — починаючи від козаків і до героїв війни на Сході.

– Ідея полягає в тому, щоб вшанувати пам’ять воїнів, починаючи з часів Київської Русі і до сьогодення, – розповіла Ірина Захарчук,  в.о. директора Бушанського заповідника. – Плануємо, що у складі меморіалу буде плита “Київська Русь”, інша – “Козаки”, а ще “УНР”, “Крути” і так по історичних переіодах аж до “Кіборгів”.

Меморіал «Воїнам світла» скульптори витешуть з місцевого пісковика. Його встановлять на території Державного історико-культурного заповідника “Буша” й урочисто відкриють на Покрову, у День захисника України.