– Наші будинки були введені в експлуатацію посекційно. У кожній з них по сто квартир, тому відповідно створювались ОСББ. Я опікуюсь секцією №7, – розповідає вінничанин Андрій Мазур. – Кілька років забудовник годував нас обіцянками зробити біля будинків благоустрій, але віз і нині там. Мовляв, коштів немає. Доводиться людям ходити вузенькою стежкою, бо навкруги пісок та глина. Діти граються в болоті. Дехто із людей вже навіть із цим змирився, аби хоча б заїхати у своє житло, адже тулитися в орендованих квартирах дістало. І таких теж можна зрозуміти. Машиною до нас, на Покришкіна, взагалі важко заїхати, бо поряд великі ями та вибоїни. Люди вбивають свої машини, а це чималі витрати на ремонт! Світло нам рахують по 2,83 як юридичним особам. Ми не можемо оформити договір з міськими електромережами, тому що багато порушень у проектно-кошторисній документації. Вивіз сміття неможливий, бо забудовник не асфальтує під’їзд до контейнерного майданчика. На всі скарги забудовник реагує дивно. Починає погрожувати, що залишить без ліфтів і насосних станцій на воду, якщо не будемо жити на тих умовах, які він диктує. А 13 вересня нам повідомили, що вимкнуть воду на 10 днів у зв’язку із ремонтними роботами на трубі біля нас. Там є три прориви, які потрібно зробити. На це піде 7-9 днів. Але забудовник попередньо мав нам зробити додатковий вхід води, щоб на такий випадок перекинути на другу гілку водопостачання. Зрозуміло, що він цього не зробив. Тому ми оперативно списались через соцмережі і сьогодні вийшли на мітинг до міської ради, бо не хочемо сидіти без води 10 днів через чиюсь халатність! Ми хочемо такої ж плитки між ногами, як ось тут, біля мерії, освітлення, нормальної каналізації, бо вже втомились підтоплювати приватний сектор, нормальних тарифів на електроенергію. Бо скоро зима, то страшно уявити ті суми в платіжках! Хочемо, щоб міська рада якось вплинула на забудовника, адже ми безсилі. Чи вона із ним заодно і довгий час за хабарі мовчала за це все? Дехто звинувачує нас, що, мовляв, купували житло і треба було уважно за всім дивитись. Але, люди добрі, хіба ми компетентні у тому? Нам показали проект, який попередньо пройшов погодження у відповідних структур, ми його і прийняли… Ми купували квартири для своїх дітей і тепер не знаємо, куди з ними дітись. На нашому місці міг би бути кожен.

До обурених людей вийшов заступник мера Сергій Матусяк. Мешканці «Європейського кварталу» скаржились, що мерія взагалі не дбає про мікрорайон Старого міста. Проблеми із дорогами, комунікаціями та транспортом вже всіх дістали.

– Тут нам розказують, що Вінниця комфортне європейське місто, то хай Сергій Моргунов приїде та поживе в нас, — казали люди. — Чому ремонтують лише Замостянську вулицю, Вишеньку та туалети за два мільйони?

Дати чіткі відповіді на питання людей Сергій Матусяк не міг, тим паче поряд не було представників забудовника, директорату департаментів міської влади, фахівців із «Водоканалу» та «Вінницяобленерго». Тому заступник мера зібрав усі сторони конфлікту цього понеділка. Розмова тривала дві години. На ній відключення води перенесли на 24 вересня. Триватиме воно 5 днів. Аби покращити життя людей, їм до будинків підвозитимуть питну і технічну воду за рахунок забудовника. Також мешканцям новобудов мають прокласти додатковий водогін, добудувати дитсадок та якнайшвидше ввести його в експлуатацію. Щодо світла, то поки люди будуть платити 2,83 гривні за кіловат. Наступна зустріч усіх сторін має відбутись 28 вересня, на ній розглянуть решту питань.

Віталіна Трудько
Фото Олексія Бойка