5-річна вінничанка Євгенія Кормільцева поки що наймолодша учасниця нашого конкурсу. Довжина коси красуні 65 сантиметрів. Дівчинка ходить до садочка №57.

– Своє волосся донечка успадкувала від дідуся, який у молодості мав густу шевелюру. Коли Євгенії було два місяці, ми зав’язали їй перші хвостики. А коли виповнився рік, то дехто із сусідів навіть торкався волосся донечки, бо думали, що це перука. За весь час ми підрізали Євгенії лише кінчики, — розповідає мама дівчинки Юлія. — Миємо волосся донечки раз на тиждень якісними шампунями, після того використовуємо бальзам чи маску. Євгенія дуже полюбляє ходити із розпущеним волоссям, бо зачіски їй набридають. Донечка гарно малює, ліпить з пластиліну, навіть нігтики собі «змайструвала». Також залюбки цікавиться маминою косметикою. До речі, два роки тому Женя була фіналісткою конкурсу «Довга коса», і він став для неї стимулом надалі відрощувати красиве волосся та бути схожою на принцесу Рапунцель. Молодша донечка також мріє мати довгу косу і вже її відрощує.

12-річна Вікторія Ільяшова родом із села Журавлівка Барського району. Довжина волосся — сто сантиметрів.

– Я вже давно мріяла взяти участь у конкурсі «Найкраща коса». Навчаюся у сьомому класі і маю чудову родину, яку дуже люблю, — розповідає про себе дівчинка. — Доглядати за волоссям доволі нескладно. Мию його раз на тиждень трав’яними шампунями, такими як ромашка, лопух, кропива. Сама розчісую та заплітаю косички. Я пишаюся своїм волоссям і маю найдовшу у класі косу.

Віталіна Трудько