З чоловіком-сирійцем познайомилися у Вінниці, ще коли були студентами. Потім у них народився син. Невдовзі голова молодої сім’ї виїхав до Швеції, а через кілька років забрав туди дружину з сином.

Півтори години перельоту з Києва до Стокгольма, а потім — сім годин подорожі автомобілем на північ країни, у маленьке село Насекер, де всього 513 мешканців і наскельні малюнки давніх вікінгів. Ось, власне, і вся інформація, котрою поділився Гугл…

Зрештою, уряд Швеції пропонує усім переселенцям спочатку пожити на півночі. Років зо два. Потім матимеш право переселитися, так би мовити, ближче до цивілізації, у великі міста на півдні країни. Для вінницької сім’ї виділили частину будиночка: дві кімнати, кухня, санвузол і подвір’я, засіяне травою. З меблів лише вбудовані шафи, плита і холодильник. Довелося все починати майже з нуля і ложки з виделкою, у буквальному сенсі. Але тим і дивовижна ця країна, що всі проблеми мають здатність тут вирішуватися якось непомітно, самі по собі і з відчутною підтримкою соціальної служби.

– Ось де по-справжньому відчуваєш, як держава піклується про людей, — розповідає Дарія. — Незалежно від того, чи ти переселенець, чи швед — щороку маєш право на матеріальну допомогу, яку сміливо можна витратити чи на зимовий одяг (а зими тут, кажуть, суворі, до метра снігу випадає), чи на меблі. Для стареньких, котрими опікуються соціальні служби, безкоштовно пропонуються пристосування на колесах, щоб легше було пересуватися, або електрична коляска. Якось у нас поламався холодильник. Ми не знали, до кого звернутися, щоб полагодити його, тому подзвонили у соціальну службу. Нам миттю привезли новий!

А ще — тут неймовірна природа, гірська і дуже шумна річка і ліс, в котрому повно білих грибів та підосичників. Шведи їх не збирають, бо бояться диких грибів. Для українців же — справжній рай.

Дитячі майданчики не такі розкішні, як у Вінниці, але там є цікаві розваги і безкоштовні велосипеди для дітей. Трирічний Тимур дуже швидко навчився на них кататися сам. Дивовижно: діти, не розуміючи одне одного, чудово знаходять спільну мову і мило граються разом. Але все ж вони відрізняються від малих українців своєю стриманістю. І це попри те, що дітей виховують без суворості, їм дозволяється все, і Боже збав ляснути по попі своє чадо! Незабаром Тимур піде до місцевого дитсадка. Поряд — школа. Дарії теж спочатку доведеться вивчити шведську мову (спілкується вона з місцевими англійською), і вже потім зможе влаштуватися на роботу.

А поки що шведи придивляються до вінничан, а вони — до шведів. І дивуються: шведи — відкритості новоприбульців, а вінничани — замкнутості місцевих. Хоча, це тому, що село. У Стокгольмі — все інакше. Щоправда, раз на рік у цьому маленькому селі відбувається великий музичний фестиваль, на котрий з’їжджаються з усієї Швеції люди у дивному одязі (тут не дуже переймаються тим, у що вдягатися), з дивними зачісками і незрозумілої орієнтації… Але всі були дуже милі, розкуті і щасливі.

Розтоплювати лід у спілкуванні молоде подружжя взялося тим, що спекли печиво і пригостили сусідів. І тепер у них з’явилися перші друзі. Готуванням якихось смаколиків вони не морочаться, а Дарія постійно щось випікає, готує, хоча спокійно можна було б обходитися напівфабрикатами, як це роблять інші. У двох місцевих супермаркетах їх безліч, і вони досить смачні.

А коли дуже засумувала за домом, почала готувати український борщ. Це виявилося не так просто, бо довгий час не могла знайти у супермаркеті червоного буряка і квасолі. Коли нарешті інгредієнти були зібрані, увімкнула через ноутбук українське телебачення і готувала, дивуючи пахощами усіх сусідів. «Це був найсмачніший борщ!» — каже Дарія.

А кілька днів тому на дитячому майданчику, де вони гуляють з Тимуром, до них підбіг хлопчик років 8-ми. «Здрастуйте, я Назар», — промовив він українською. Виявилося, він з батьками приїхав у ці далекі світи з Чернівецької області. Почув, як Дарія говорила з сином, і вирішив познайомитися. Що ж, нашого цвіту — та й по всьому світу!

Соломія КАЛЮЖКО

Цікаві факти про Швецію

Швеція – незалежна країна Північної Європи. Назва держави перекладається як «країна свеїв».

Шведки воліють заводити дитину у віці 30 років. Згідно з офіційною статистикою, це найбільший вік у Європі. Однією з головних причин є бажання жінок досягти успіху в бізнесі або піднятися вище по кар’єрних сходах, перш ніж заводити дитину.

У  країні не дуже популярна «професія» домогосподарки, тому що більше 75% матерів незабаром після народження дитини виходять на роботу.

Країна продовжує лідирувати в Європі за кількістю мігрантів на душу населення.

Швеція може похвалитися найбільшою кількістю фастфуд-ресторанів «Макдональдс» в Європі.

Найбільш популярним шведським сувеніром є дорожній знак, що попереджає про можливості зустрітися з лосем на дорозі.

Середня тривалість життя складає 80 років! У жінок – 83,4 року, а у чоловіків 78,7 року. Багато в чому це пов’язано з відмінною екологією і спокійним, розміреним життям.

Середній вік студентів Швеції становить рекордні 25,4 року!

У Швеції не прийнято після закінчення школи відразу вступати до ВНЗ. Як правило, випускники спочатку починають жити окремо, йдуть працювати, а через кілька років тільки йдуть в університет.

Так званий «шведський стіл» почав активно використовуватися понад століття тому. Відомо, що шведи не дуже люблять церемонитися з оформленням і подаванням страв для своїх гостей, тому і придумали такий спосіб подачі їжі. До того ж це істотно збільшило час для спілкування.

Швеція має найвищий відсоток персональних комп’ютерів на душу населення в Європі.

Країна дала світу такі поп-групи: Abba, The Cardigans, Roxette, Ace Of Base, а також безліч інших виконавців.