З нагоди 656-ї річниці з дня першої письмової згадки про Хмільник у курортному містечку відбувся фінал командного чемпіонату України із стронгмену. Шість команд-учасниць дивували, вражали та надихали глядачів на заняття спортом. Про тренування, досягнення та виховання себе і дітей – говоримо із президентом Федерації стронгмену в Україні Сергієм Конюшком.

– Сергію, не дивно, що чимало людей сьогодні прийшли подивитись не лише на змагання, а на вас. Ви давно стали кумиром серед підростаючого покоління. А на кого рівнялись у дитинстві?

– У мене в дитинстві кумиром був… Михайло Горбачов, я дивився усі засідання Політбюро (сміється-ред.). А так — як, мабуть, кожен юнак, що вирішив почати качати «залізо», рівнявся на Арнольда Шварценеггера. Загалом, хочу, щоб кращим прикладом для дітей були їхні батьки. Це дуже велика відповідальність для мами і тата, проте це добре, коли діти не шукають когось іншого, а мають гарний приклад вдома. Треба виховувати власним прикладом. Я проти подвійних стандартів в усьому: якщо батьки кажуть, що не можна курити, а самі палять або забороняють брудну лайку, а самі лаються… То це когнітивний дисонанс для дитини: чому мені не можна, а самі так робите?

– Як потрібно тренуватись та харчуватись, аби стати таким, як Сергій Конюшко?

– Зараз тренуюсь менше – по 2 години 4 рази на тиждень. А щодо їжі, то просто дотримуюсь принципів здорового харчування. Цього достатньо. Адже будь-яка дієта – це обмеження, а надлишок – теж погано впливає на організм людини.

– Можете пропустити тренування, якщо втомлені або вам лінь?

– У тренуваннях головне – регулярність, тому навіть якщо втомлений чи погано себе почуваєш – варто зробити хоча б 50 віджимань від підлоги. Якщо хоч раз пропустиш, то лінь обов’язково почне нарощувати бажання пропускати заняття знову і знову та знаходити причини, аби відмінити тренування.

– Якими досягненнями цього року пишаєтеся найбільше?

– Насправді 2018 — гарний рік. Олексій Новіков став чемпіоном світу, вигравши у березні «Arnold Amateur World Championship», який є відбірним до елітної десятки найсильніших атлетів планети. Тепер він здобув право змагатись у «Arnold Strongman Classic», і український прапор майорітиме на великому міжнародному фестивалі. Маємо чимало перемог, нам є чим пишатись. Загалом, цього року за сезон, який триває з 28 квітня по 14 жовтня, у нас заплановано понад 30 виїздів у межах України та за кордоном. Організувати змагання чесно та якісно – потребує часу і зусиль. Це дуже виснажує. Дякую своїй команді, оргкомітету Федерації стронгмену. За 5 років підібралась хороша команда. А ще пишаюсь тим, що Федерація стронгмену не використала жодної копійки з державного бюджету: ми не ниємо, а діємо!

Наталя Хмільницька