Перепоховання відбудеться 28 вересня. Рештки 19 воїнів 2-ї Волинської Дивізії Армії УНР виявили ще у листопаді минулого року в пoлі між селaми Кукaвкa і Тaрaсівкa Мoгилів-Пoдільськoгo рaйoну. Про безіменну могилу старожили краю знали давно, але тільки минулого року вирішили дістати рештки солдатів і поховати як належить.

Історія цієї могили переповнена трагізму. У 1919 р. впродовж відносно короткого проміжку часу в Могилів-Подільському повіті уряд УНР утворив органи місцевої державної адміністрації. Але молода держава була змушена захищати свою територію від більшовиків. Тому у 1920 році для поповнення резервів проводилась мобілізація жителів 1899 та 1900 років народження.

Такі відомості наводить у своїх спогадах П.Шандрук генерал – хорунжий армії УНР. Мобілізація 1920 року торкнулася і Кукавської волості, але усі спроби утворення запасових бригад на території нашого повіту були розбиті. 8-9 листопада 1920 року мобілізованих юнаків з навколишніх сіл було жорстоко страчено більшовиками.

Протягом довгого періоду часу до листопада 2017 року включно єдиною згадкою про страшну подію був пам’ятний хрест на могилі воїнів УНР.