20 вересня у Бершаді пройшов масштабний захід – Zero Waste Day (День без відходів). Пов’язавши зелені галстуки, старшокласники місцевої школи №1 взялись прибирати центральний міський парк і сортувати зібрані відходи. Вони збирали і сортували, вантажили мішки на причіп трактора, який виділила Бершадська міська рада. До юних ентузіастів приєднались і місцеві жителі.

– Інформацію про роздільне сортування сміття наші учні отримали на тренінгу та під час просвітницьких заходів у рамках проекту Zero Waste School, який організували Klitschko Foundation за підтримки фундації Coca-Cola,  – розповіла Олена Романюк, викладач основ здоров’я і екології у Бершадській ЗОШ І-ІІІ ступенів №1. – Українцям важливо навчитися розділяти відходи, як це роблять у більшості країн Євросоюзу. Ми хочемо, аби кожен знав, що своєю уважністю, дисциплінованістю можна змінити екологічну ситуацію в Україні і у світі! На завершення акції ми роздали підприємцям пакети для сміття і рекомендації, як  утримати в чистоті місця торгівлі.

Вона нагадала, що команда Бершадської ЗОШ №1 стала одним з переможців освітнього проекту Zero Waste School, на участь у якому подали анкети понад 1600 учасників з усієї України, і лише 50 шкіл було визнано переможцями.

– Учні нашої школи Марина Марущак, Ангеліна Магдаль, Дмитро Роговий та Андрій Рудь разом зі мною були на тренінгу Zero Waste School у Києві, – продовжує Олена Романюк. – Тренери розповідали, як долати перешкоди на шляху втілення проектів, як знайти фінансування для розвитку громад, які товари купувати, щоб залишати менше відходів, як повторно використовувати речі. Ці питання ми висвітлювали на сайті школи, на сайті райвідділу освіти і у газеті «Бершадський край».

Окрім Бершадської школи, Вінницьку область представляла ще Городківська ЗОШ №1. 21 вересня у с. Городківка Крижопільського району школа також провела  Zero Waste Day: після форуму “Життя без сміття” учні, батьки та інші мешканці села зібрали біля місцевої школи буквально гори макулатури, пластику та іншої вторсировини.

– Вчителі і учні намагались продемонструвати всім односельцям, наскільки важливі благоустрій і чисте довкілля. Адже проблема відходів і забруднення повітря, води та ґрунтів зараз стоїть дуже гостро, – відзначила Світлана Петрунчак, вчителька біології Городківської ЗОШ №1. – Неформальне навчання допоможе нам запровадити  культуру сортування відходів у школі та громаді.

Олександр Гаврилюк, сільський голова Городківки, подарував школі сміттєві баки і пообіцяв організувати у селі 9 майданчиків для роздільного збирання сухого і вологого сміття.

Зазначимо, що заходи пройшли у рамках наступного етапу проекту, який розпочався 1-го вересня – дводенний Zero Waste Day у своїх громадах проводять всі школи-учасниці. На лекціях-тренінгах вони розповідають, як сортувати сміття, як взаємодіяти з органами влади, налагоджувати партнерські зв’язки.

– Вже протягом 15 років ми реалізуємо проекти для молоді, тож знаємо, про що мріють сучасні українські підлітки. Вони живуть у відкритому світі, їх хвилюють серйозні питання — технічні інновації, глобальне потепління, конфлікти між державами, від яких залежить майбутнє людства! Вони хочуть об’єднуватись з іншими, щоб спільно вирішувати ці проблеми, – сказала Аліна Носенко, директор Klitschko Foundation. – Щоб підтримати боротьбу з кліматичними змінами, проголошену ООН, ми і запустили цей проект, який став дієвою платформою для обговорення і втілення ідей громади.