– На території Брянської області транспортний засіб серйозно зламався. Поки водії намагалися полагодити несправність, напарник чоловіка зателефонував росіянину, аби той приїхав та забрав сумку, яку йому передали. Ймовірно, за власником багажу вже слідкували, — розповідала нам тоді дружина одного з водіїв Наталія Чабан. — Бо далі у автобусі російські ФСБшники нібито знайшли посилку зі зброєю, а у цього росіянина, що приїхав забрати іншу, вилучили пакунок із вибухівкою.

Українських водіїв заарештували та повезли на допити. Власника багажу, громадянина Російської Федерації, який написав явку з повинною, випустили під підписку про невиїзд. В результаті нашим співвітчизникам обрали запобіжний захід тримання під вартою, на сьогоднішній день вони перебувають у СІЗО.

– Мій чоловік Олег ніколи ні в армії не служив, ні в міліції. До зброї ніякого стосунку не мав та не має. Він не приймав від пасажирів ніяких сумок та пакунків, – додає вона. – Окрім того, автобус абсолютно спокійно пройшов і українську, і російську митниці – питань до багажу не виникало.

Як вдалось з’ясувати нашому журналісту, даний рейс уже відмінили, замість нього їздить інший автобус. А нещодавно арештованого вінничанина Олега Чабана в Брянському СІЗО відвідав консул України. На самопочуття наш земляк не скаржився, змінювати покази чи зізнаватись в тому, чого не робив, він також не буде.

А вже 14 вересня російський суд у місті Брянськ продовжив міру запобіжного заходу Олегу Чабану у вигляді тримання під вартою ще на два місяці — до 19 листопада. Така ситуація неабияк обурила рідних та адвоката нашого земляка Юрія Білоуса.

– Аргументація суду: «Чабан О.В. є громадянином України, до арешту проживав на території України і в разі скасування або зміни запобіжного заходу на більш м’яку може сховатися від слідства і продовжити займатися злочинною діяльністю». Така позиція досить дивна з огляду на той факт, що МВС у Російській Федерації налічує 894 000 чоловік і до основних напрямів їх роботи відноситься, серед іншого, попередження і припинення злочинів, розшук осіб. Російський суд своїм рішенням по суті визнає, що вся ця «армія» безсила перед простим українським громадянином, — каже адвокат Олега Чабана Юрій Білоус. — Нас також дивує позиція власника маршруту «Вінниця-Москва», фізичну особу-підприємця Ігоря Черського.

Спочатку він підсилав до мене невідомих осіб, потім обіцяв, що після повернення з-за кордону сприятиме в отриманні документів та інформації, які я неодноразово запитував в нього шляхом надсилань адвокатських запитів. Але станом на сьогодні жодних дій з обіцяного ним не вчинено, документів, зокрема частину з яких просить надати мій колега з Росії, не надано. Родини водіїв роботодавець Ігор Черський не підтримує, а в Олега вдома маленька дитина, дружина вдома сидить з нею. Адвокатські запити за адресою державного реєстру перевізник не отримує, вони повертаються після закінчення терміну зберігання. Коли ж надсилаю листи кур’єрською доставкою, кур’єру Ігор Черський прямо вказує, що жодного відношення до адреси його як підприємця він не має і діяльність за нею не проводить. За нашими даними, власник маршруту зареєстрований у гуртожитку у Вінниці на Київській, а зазначений у реєстрі номер телефону не належить Ігорю Черському. А це ж підприємець, за такими речами повинні стежити державні органи, враховуючи, що я днями звернувся до Кабінету Міністрів України з відповідною скаргою. Тим часом слідство підходить до завершення. Частину доказів ми вже відправили у Росію. Від перевізника потрібні документи – важлива складова, яка може дозволити нам схилити чашу терезів на необхідну сторону. Чому ФОП Черський так себе поводить — для нас велика загадка.

Через нашу газету родина та сторона захисту Олега Чабана просить власника маршруту «Вінниця-Москва» вийти на зв’язок.

Вікторія СНІГУР