Вінниця знову опинилася в епіцентрі скандалу! Минулого тижня хлопці з С14 знайшли на полицях одного з вінницьких магазинів «секонд-хенд» футболки з зображенням… Путіна! Магазин пропонував цей крам за… 600 гривень.

Зрозуміло, довго вони на полицях не залежалися, хлопці забрали їх, провели «виховну бесіду» з продавцями. Фотозвіт про те, як спалювалися скандальні футболки, миттю був викладений у соціальних мережах, і відбувся ефект бомби. Чимало людей не повірили, що таке може статися у Вінниці. «Фейк!» – висловилися вони, бо в умовах великої інформаційної війни така новина сприймалася як суцільна «підстава». Інші гнівно пропонували «спалити магазин», «власників викинути в Росію».

А вінницькі активісти все ж вирішили пересвідчитися у всьому на власні очі.

Андрій Сірак розповів: «Я як людина, через кого власники цього магазину з 2014 року допомагають нашій армії (ЗСУ, добровольцям), не можу не висловити свою думку щодо активної громадянської позиції власниці магазину. Ірина з серпня 2014 року допомагає на передову — коштами, одягом, амуніцією, засобами гігієни. Усі речі, які трапляються у них в товарі і мають військове призначення чи можуть бути використані військовими (спальники, взуття, одяг), Ірина особисто привозить для подальшої передачі на передову! І робить вона це, не афішуючи, уже 4 роки. І мені дуже шкода, що захисники, які через мене теж отримували допомогу від Ірини, писали образливі і погрозливі коментарі в соціальних мережах, не розібравшись в ситуації і не довівши факти. Тому я вважаю факт знахідки футболок із зображенням ху..ла явним проявом недобросовісної конкуренції».

У магазині факт підтвердили, але всю вину звалили на продавчиню, котра відразу ж після інциденту звільнилася. Мовляв, вона тільки три дні працювала в магазині і звідки з’явилося у продажу це ганчір’я (з цінниками!) пояснити не змогла. До речі, саме за такою ціною — 400-600 російських рублєй — такі футболки вільно продаються на набережній у Севастополі та Ялті.

«Як не прикро, але цей факт мав місце, — каже Світлана Бевз. — Причому, партія тих ганчірок прийшла не з Росії, хоча вироблена, судячи з коду на етикетці, там. Можливо, це підстава, але власник має відповідати за своїх працівників. Особисто і ретельно перевіряти товар, переглядати інформацію з камер спостереження… Служба безпеки має встановити джерело надходження цього товару і осіб, які цьому сприяли. Мабуть, винен не лише продавець, певно, є спільники, які й передали цей бруд. Треба в усьому розібратись спокійно, а не відразу палити магазин чи відправляти до Росії того, хто сам насправді може бути постраждалим».

Багато вінничан висловлюють думку, що якби там поверх портрета написали щось на кшталт «ПТН ПНХ», «ПТН ХЙЛ» — можливо, навіть непогано б вийшло. Але навіть і в такому вигляді такі футболки ніхто б із «притомних» громадян не купував…