Від департаменту охорони здоров’я як моральну шкоду він вимагає 35 тисяч гривень. Що з цього вийшло — дізнавався наш журналіст.

– Справа полягала в тому, що даний чоловік викликав бригаду «швидкої допомоги», оскільки в нього був гострий зубний біль. Медики не приїхали, бо це не відноситься до випадків, коли потрібно виїжджати на виклик. У результаті громадянин звернувся зі скаргою на такі дії до голови Вінницької ОДА, — розповів подробиці заступник голови Апеляційного суду Вінницької області, суддя-спікер Олександр Панасюк. — Відповідно її передали до обласного департаменту охорони здоров’я. В результаті було притягнуто до відповідальності начальника даного підрозділу за те, що скаргу було розглянуто без участі Олександра Ковальова. В іншій частині вона була розглянута якісно, вчасно, з наданням відповіді. І це також встановлено судовим рішенням. Але право даного чоловіка, передбачене Законом України «Про звернення громадян», було порушено. Із цих підстав Олександр Ковальов звернувся за захистом про стягнення моральної шкоди. Суд першої інстанції своїм рішенням відмовив йому у позові з двох підстав: громадянин неправильно визначив відповідача у справі та не довів факту спричинення йому моральної шкоди. Апеляційний суд не погодився із цим висновком з тієї причини, що міський суд вийшов за межі того, що міг встановити. Тому було виключено з мотивувальної частини рішення посилання на недоведення позивних вимог. Рішення залишив у частині про відмову без змін. Касаційному оскарженню воно не підлягає, адже сума не перевищує 100 неоподатковуваних доходів громадян.

Додамо, що Олександр Ковальов давно відомий вінничанам своїми оригінальними витівками. Свого часу він став героєм телепрограми «Стосується кожного» через бажання одружитись із 90-річною Галиною Дучал. Тоді рідні пенсіонерки обурились та виступили проти, адже були впевнені, що 42-річний чоловік зважився на шлюб через майнові питання. Окрім особистого життя, Олександр Ковальов встигає відстоювати свої права у суді. Позивався до транспортної компанії, бо зачепився в трамваї за болтик. Всім би таку активну громадянську позицію…

Вікторія Снігур